latinica  ћирилица
12/08/2020 |  21:13 | Аутор: СРНА

Учинити све да се пронађу злочинци који су убили српску дјецу

Удружење "Српска Рамонда" позвало је власти Србије и међународну заједницу да искористе све могућности како би се коначно пронашли злочинци који су убили и тешко ранили српску дјецу прије 17 година на ријеци Бистрици код Гораждевца.
Гораждевац: Сјећање на убијене српске дјечаке - Фото: СРНА
Гораждевац: Сјећање на убијене српске дјечакеФото: СРНА

У саопштењу се подсјећа да су у овом нерасвијетљеном и једном од четири највећа злочина над Србима након доласка међународних снага на Косово и Метохију, 13. августа 2003. године убијени Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, а тешко рањени Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/, Драгана Србљак /13/ и Ђорђе Угреновић /20/.

Из Удружења напомињу да су након убиства српске дјеце стигле осуде од домаћих и међународних званичника, и одржана сједница Савјета безбједности УН, те да је у истрази саслушано 75 свједока и претресено 100 кућа, али без конкретних резултата.

У саопштењу се истиче да још нису познате убице српске дјеце, упркос награди од милион евра и обећања представника Унмика да ће, како су тада рекли, преврнути сваки камен да их нађу.

У Удружењу "Српска Рамонда" подсјећају и да је тужилац Канцеларије специјалног тужилаштва самопроглшеног Косова затворио 2010. године овај случај, како је тада саопштено из Еулекса, због тога што истрага полиције није довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених, те је наведено да ће предмет, наводно, поново отворити уколико се појаве нове информације.

"Надамо се да ово неће остати још један у низу злочина без казне над српским народом на простору бивше Југославије, али смо истовремено и скептични јер колико видимо само нема правде за српске жртве", поручили су из Удружења.

На ријеци Бистрици у Гораждевцу 13. августа 2003. године непознати нападачи из аутоматског оружја покосили су српску дјецу на импровизованом купалишту, удаљеном 300 метара од центра овог српског села у општини Пећ на Косову и Метохији.