latinica  ћирилица
12/08/2020 |  20:38 | Аутор: sputniknews.com

Асад открио како ће Сирија одговорити на америчке санкције

Посљедње једностране санкције САД против Сирије у оквиру закона "Цезар" наставак су дугогодишње блокаде, а одговор на то треба да буде раст производње и самостално задовољавање потреба земље, рекао је предсједник Сирије Башар Асад.
Башар ел Асад - Фото: РТРС
Башар ел АсадФото: РТРС

- Закон 'Цезар' није изузетак и не разликује се од онога што му је претходило у фазама блокаде, која наноси велику штету сиријском народу...Ефикасан одговор на блокаду треба да буде раст производње и фокусирање на самосталном задовољавању потреба земље - рекао је Асад.

Према његовим ријечима, "Америци је неопходно присуство ДАЕШ-а у региону", а законом "Цезар" изражавају своју подршку терористима.

Говорећи о мјерама за спас националне валуте, Асад је истакао да сиријска власт "има нетрадиционално рјешење" о коме је још рано говорити.

- Морамо уклонити препреке за инвестирање. Неопходно је подржати мале инвестиције - рекао је председник Сирије.

Асад је истакао да је пољопривреда у тренутној ситуацији најмоћније средство за подршку сиријске екојномије.

- Због тога је неопходно развијати производњу, како би се смањио увоз - истакао је Асад.

Крајем 2019. године предсједник САД Доналд Трамп потписао је закон, познат под именом" Цезар". Санкције су ступиле на снагу 1. јуна и дотакле су практично све секторе економије Сирије. Санкциони списак је био проширен 17. јуна. Под рестриктивне мјере се нашло 14 особа, укључујући супругу предсједника Сирије Асму Асад и њену сестру Бушру, као и 21 организацију. Касније су санкције уведене и против сина лидера Сирије.