latinica  ћирилица
12/08/2020 |  15:22 ⇒ 13/08/2020 | 09:05 | Аутор: sputniknews.com

СЗО: Свака безбједна и ефикасна вакцина - општа добробит

Свака безбједна и ефикасна вакцина постаће општа добробит, изјавили су технички експерти Свјетске здравствене организације (СЗО).
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

- СЗО је упозната са тим да је вакцина против ковида 19 регистрована у Државном регистру лијекова Руске Федерације, како је објављено 11. августа. Организација поздравља сва достигнућа у области истраживања и развоја вакцине против вируса корона и позива на брз, правичан и равноправан приступ сваким вакцинама попут те широм свијета - истакла је организација.

Раније су представници СЗО саопштили да разговарају са Москвом могућности да проуче детаље испитивања вакцине и спровођење преквалификације руске вакцине против вируса корона, што ће показати колико она испуњава међународне стандарде.

Подсјетимо, Министарство здравља Русије регистровало је у уторак прву на свијету вакцину за превенцију инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт Гамалеја заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Вакцина је названа Спутник V. Министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио је да ће се вакцина производити на два мјеста - у центру Гамалеја и у компанији Бинофарм. Предсједник Русије Владимир Путин истакао је да је вакцина прошла све неопходне тестове и да формира стабилан имунитет.