latinica  ћирилица
12/08/2020 |  14:02 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Владари пролазе - црква остаје

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је данас да земаљски владари и њихова царства долазе и пролазе, док је само Црква Христова вјечна.
Амфилохије - Фото: AFP
АмфилохијеФото: AFP

- Само они владари и народи који прихвате такву Цркву Божију остају запамћени и задобијају не само земаљско царство, него вјечно и непролазно Христово царство - рекао је митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи у манастиру Дуљево у Паштровићима, крај Будве, гдје је служио литургију поводом празника Преподобне мати Ангелине Српске.

Митрополит Амфилохије је поручио да Црква призива све земаљске народе на јединство.

- И у наше вријеме неки покушавају да поистовијете Цркву са својом државом, са својом нацијом. Они су безумни, не знају шта је Црква. Мисле да је Црква партија коју они оснивају и да је Црква исто што и држава, које се рађају, нестају њихове границе и пролазе. Кроз вијекове је то тако било, моћници земаљски, владари и њихова царства, њихове империје долазе и пролазе, а Црква Христова остаје и ни врата пакла не могу је надвладати - навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит је након службе благосиљао славски колач поводом имендана игуманије манастира Дуљево мати Ангелине и служио помен ктиторима ове светиње, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.