latinica  ћирилица
12/08/2020 |  12:47 | Аутор: СРНА

Тиодоровић: Oве седмице о обавезном тесту и изолацији

Кризни штаб за борбу против вируса корона Владе Србије разматраће ове седмице увођење обавезног PCR теста и изолације за стране држављане који долазе у Србију, рекао је данас епидемилог Бранислав Тиодоровић.

- Мораћемо то да урадимо, али тек на основу сагледавања епидемиолошке ситуације земаља око нас. Дилеме нема много за Бразил и Индију, али морамо имати добру процјену за европске земље - навео је Тиодоровић.

Он је објаснио да у Србији бољу епидемиолошку ситуацију него прије мјесец дана треба очувати, те да се зато планира увођење обавезног PCR теста и изолација од 14 дана за странце који долазе у Србију.

- Ту одлуку ћемо донијети у наредних неколико дана. О томе смо већ разговарали, али нисмо прецизирали на које земље ће се та мјера односити - рекао је Тиодоровић.

Он је за Тањуг навео да се за странце уводи мјера обавезног негативног ПЦР теста, не старијег од 72 сата и мјера изолације од 14 дана.

- Тренутно смо отворени према цијелом свијету. Морамо пазити и на Јужну Америку, дио Азије, па и на САД. Морамо јасно да кажемо на које земље се односи обавезан тест, а са којим земљама ће остати као и до сад - рекао је Тиодоровић.

Он је додао да је важно да се одрже и економске везе, промет људи и робе, али да се мора водити рачуна и о епидемиолошкој ситуацији.