latinica  ћирилица
12/08/2020 |  11:32 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Београду је успјех Српске важан као и напредак Србије

Посланик СНС-а у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић изјавио је да је властима у Београду успјех Републике Српске једнако важан као и напредак Србије.
Милимир Вујадиновић (Фото:Magločistač) -
Милимир Вујадиновић (Фото:Magločistač)

- Улагање Србије и српских власти у Републику Српску је нешто што је постало уобичајено и одавно смо прешли црту те декларативне подршке. Данас ствари стоје тако да је Србија у посљедње три-четири године уложила више од 100 милиона КМ у пројекте широм Српске - рекао је Вујадиновић, који је једини Херцеговац у највишем законодавном тијелу Србије.

Он је навео да не постоји ни једна локална самоуправа у којој Србија није финансирала неки пројекат и то од неколико стотина хиљада КМ, па чак и до неколико милиона КМ.

Вујадиновић у интервјуу за Топ портал наводи да помоћ Републици Српској истовремено значи и помоћ БиХ, те да помоћ српским држављанима и сународницима ни на који начин није усмјерена против БиХ и свих других који у њој живе.

- Сигуран сам да ће Србија наставити инвестициони циклус преко Дрине и у будућности, уосталом и предсједник Александар Вучић је недавно већ и најавио озбиљне пројекте који укључују изградњу ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, аеродрома у Требињу, али не треба заборавити да је ауто-пут који се гради ка Пожеги и даље ка Златибору и Вишеграду стратешки важан и за Републику Српску и за наш народ у Црној Гори - истиче Вујадиновић.

Он истиче да је повезивање региона, поготово економско, предуслов развоја и да је иницијатива "мали шенген" коју је покренуо Вучић једна од најважнијих у региону.

- Било би од круцијалне важности, и за Републику Српску и БиХ да се тој иницијативи придруже. Вучић заговара јединствени економски простор на Балкану и то је само по себи највећи прилог миру и стабилности. Уколико сви буду свјесни важности ове иницијативе, шансе за напредак су нам заиста велике, у супротном дуго ћемо се мучити сами са собом. Србија је пружила своју руку, све је на осталима - истиче Вујадиновић.

Он истиче да је најважније да Срби преко Дрине остану јединствени око најважнијих националних и идентитетских питања.

- Уколико око тога остану јединствени и препознају неке туђе утицаје који веома често нису добронамјерни, сигуран сам и у њихову постојаност и у постојаност Републике Српске. Са друге стране, јака држава Србија ће увијек бити гарант њиховог напретка и постојања јер је то и њена обавеза. То наравно не значи искључивање добрих односа са нашим комшијама Бошњацима и Хрватима и негирања свих законских и уставних оквира БиХ - истакао је Вујадиновић.