latinica  ћирилица
12/08/2020 |  11:25 | Аутор: СРНА

"Лицидерско срце" ове године онлајн од 15. до 17. августа

Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце", у којем међу 15 земаља свијета учествују и дјеца из Србије и Републике Српске, ове године ће, због епидемије вируса корона, бити одржан онлајн од 15. до 17. августа, рекао је Срни Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији које је суорганизатор фестивала.
Андрићград - Фестивал фолклора "Лицидерско срце" - Фото: СРНА
Андрићград - Фестивал фолклора "Лицидерско срце"Фото: СРНА

"У жељи да и у години пандемије вируса корона, када су отказане или на неодређено вријеме одгођене скоро све манифестације и јавни скупови у Србији и свијету, остваримо непрекидно трајање једног од најдражих фестивала у овом дијелу свијета, одлучили смо да наш фестивал одржимо у онлајн облику", навео је Цицовић.

Он је напоменуо да ће ова манифестација, 12. по реду коју организује Удружење "Ера" из Ужица, а Представништво Републике Српске у Србији је суорганизатор, ове године бити онлајн фестивал, са директним преносом у реалном времену од 20.00 до 21.30 часова, али и са могућношћу одгођеног праћења.

"Фестивал ће трајати три дана. Вјерујемо да ће ово прилагођавање тренутној ситуацији бити и својеврсна нова и лијепа особеност нашег дечијег фестивала фолклора у складу са слоганом: `нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја`", додао је Цицовић.

Он је подсјетио да је фестивал до сада угостио око 8.500 дјеце и младих из 40 држава, са пет континената.

"Сада, у увјерењу да је онлајн начин одржавања фестивала безбједан, да не доноси никакве епидемиолошке ризике, као и да и у овом облику представља културну и духовну комуникацију међу младима из цијелог свијета, желимо да на ову ситуацију гледамо као општи проблем и да из ње заједно што прије изађемо као побједници", додао је Цицовић.

Што се тиче основних информација о онлајн фестивалском програму и начину његове реализације, фестивалски програм се емитује путем "Фејсбук" страница Удружења "Ера" Ужице и ИЦФФ "Лицидерско срце", Ериног "Јутјуб" канала, Регионалне ТВ 5 Ужице и других портала и интернет страница у Србији и Републици Српској.

На фестивалу учествују ансамбли из 15 земаља: Мексика, Колумбије, Перуа, Египта, Турске, Француске, Бјелорусије, Бугарске, Италије, Пољске, Словеније, Њемачке, Молдавије, БиХ-Републике Српске и Србије.

Учесници ће прво дати видео поруку пријатељства и подршке фестивалу и након тога приказати свој фолклорни играчки програм.

Садржај фестивала ће бити и представљање свих досадашњих дестинација - Ужице, Златибор и Вишеград, а затим пратећих садржаја, као и туристичких дестинација Србије и Републике Српске.

Фолклорни програм ће сва три дана бити различит, а фестивал ће ће бити организован двојезично, на српском и енглеском језику јер ће велики број ансамбала и њихових чланова и породица пратити програм.

Промотивни спот заинтересовани могу да погледају на интернет адреси: https://www.youtube.com/watch?v=qWDbjWrlN2k&authuser=0

Удружење "Ера" из Ужица од 2009. године организује Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" и врло брзо овај фестивал је постао једна од највећих манифестација овог типа у Европи, а свакако највећа у Србији.

Већ пет година је на листи ЦИОФФ-а /Свјетске организације фолклорних фестивала и фолклорне умјетности/.

Фестивал је претходних година програмски трајао од 15. до 19. августа, а централна манифестација је била на градском тргу у Ужицу, док су се фестивалски програми паралелно одвијали и на Златибору и у Вишеграду.

Суорганизатори су град Ужице, Туристичка организација Златибор и Представништво Републике Српске у Србији.

Предсједник Србије је у претходних пет година био покровитељ манифестације, а фестивал има и подршку Министарства културе и информисања Србије.

Посебну захвалност организатори дугују компанији "Телеком" која је и ове године пријатељ фестивала.

Осим фестивалских концерата и дефилеа, програм фестивала обухвата и бројне активности и пратеће садржаје као што су изложба народних ношњи земаља учесница, фолклорне играонице, посјете туристичким дестинацијама и обилазак историјских споменика, хуманитарна акција "Лицидерско срце - дјеци", трибина "Дјеца - чувари традиције".

Активностима су обухваћени и упознавање старих заната, обилазак Ужица кроз игру, туристички обиласци љепота Србије и Републике Српске, туристичка вожња бродом кањоном ријеке Дрине од Перућца до Вишеграда, те организована дружења учесника фестивала.

Линкови за праћење програма:

Фејсбук - Удружење грађана ЕРА, Ужице:

https://www.facebook.com/UdruzenjegradjanaEra.Uzice
https://www.facebook.com/liciderskosrceuzice

Интернет портал

https://uzice.online/
https://www.facebook.com/vesti.uzice/
https://www.instagram.com/uzice.online/?hl=sr

ТВ 5 Ужице

https://www.facebook.com/tv5ue/
https://www.tv5.rs/live-stream-tv-5/
https://www.youtube.com/user/TV5Uzice1

За све додатне информације на располагању су бројеви телефона: 00381659003502 или 003810638429741 /Ивана Цветковић/, мејл: erauzice@gmail.com.