latinica  ћирилица
12/08/2020 |  08:44 ⇒ 08:46 | Аутор: РТС

Кисић Тепавчевић: Стабилизује се ситуација, али не смије бити опуштања

Замјеница директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је за РТС да се ситуација стабилизује на подручју читаве земље, а добри бројеви су, каже, резултат поштовања превентивних мјера. Не смије бити опуштења, а маске ћемо носити дужи временски период, напомиње епидемиолог.
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Кисић Тепавчевићева је, говорећи у Дневнику РТС-а, рекла да је епидемиолошка ситуација све повољнија, али да не смије бити опуштања јер је сваког дана "значајан" број позитиван.

- Видјели смо широм свијета шта се дешава са попуштањем мјера. Имамо мањи притисак на здравствени систем, али је готово 9.000 људи са активном инфекцијом у Србији, четири петине је у кућној изолацији, али то је значајан број који нам каже који су то потенцијални резервоари заразе који могу да шире инфекцију - напомиње она.

Према њеним ријечима, морамо сви да се понашамо као да преносимо инфекцију.

Указује да се и у Београду и Новом Саду биљежи пад броја заражених, али да су нови бројеви и даље високи.

У односу на претходни период, повећава се број заражених у Кикинди, гдје се прати епидемиолошка ситуација.

- Видјели смо да смо сви осјетљиви, у неком првом налету другог пика, највише је било млађих одраслих особа. Како је одмицало вријеме, и инфекција се помјерила у десно ка старијима. Има и обољеле дјеце, јесу благе форме болести, али сваког дана имамо десеторо деце хоспитализованих због вируса корона. Највише оболијевају они који су највише изложени - напомиње Кисић Тепавчевићева.

Указује да се ситуација стабилизује на подручју читаве земље, а добри бројеви су, каже, резултат поштоавања превентивних мјера.

- То је показатељ како да се понашамо у наредном периоду. Маске ћемо носити дужи временски период, на то треба да будемо спремни, да то постане дио наше рутине јер спасава животе - истиче она.

Оптерећење здравственог система је мање и ускоро ће се, истиче, урадити реорганизација да болнице пређу у нековид систем.

Када је ријеч о Београду, врло је извјесно да ће у наредном периоду из ковид система изаћи Градска болница Звездара.

Кисић Тепавчевићева указује да је додир грипа и короне сигуран сценарио и напомиње да су опште превентивне мјере исте за оба ова вируса.

- Треба да се вакцинишемо против грипа и тако ћемо значајно да смањимо ризик. Овај вирус показао је да нема сезону, не препознаје годишња доба - напомиње Кисић Тепавчевићева.