latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:11 ⇒ 12/08/2020 | 07:37 | Аутор: РТРС

Русија прва у свијету регистровала вакцину против вируса корона (ВИДЕО)

Добре вијести долазе из Русије. Предсједник Владимир Путин саопштио је да су руски научници регистровали прву вакцину против вируса корона. Вакцина је потпуно безбједна и пружа двогодишњу заштиту од опаког вируса. Путин је саопштио да је вакцину примила и његова кћерка и да се добро осјећа. Остатак свијета је скептичан јер вакцина није прошла кључну, трећу фазу тестирања на неколико хиљада људи.
Успјешна лабораторијска тестрања - Фото: РТРС
Успјешна лабораторијска тестрањаФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић нема дилему – први ће примити било коју вакцину за коју српски стручњаци кажу да је безбједна.

"Први смо освојили свемир, први ћемо побиједити највећу пошаст модерног доба!" То је оно што су Руси жељели да поруче остатку свијета пошто су вакцини против вируса корона дали име Спутњик 5.

Из Москве саопштавају да би вакцинација руских здравствених радника, на добровољној основи, могла да почне већ овог мјесеца.

Наредног почиње масовна производња вакцине. Руске фабрике ће за годину дана моћи да произведу 500 милиона доза, а већ сада имају поручено више од милијарду.

Вакцина ће се производити у још шест земаља међу којима су Уједњињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Филипини.

На изради вакцине радили су заједно руски војни стручњаци и научници из Центра Гамалеј при Министарству здравља.

- Први смо регистровали вакцину. Наша вакцина је веома прецизна, формира стабилна антитијела. Знам то веома добро јер је међу вакцинисанима и моја кћерка. Након прве вакцине имала је температуру 38 степени, сљедећи дан нешто изнад 37 и то је то. Осјећа се добро. Надам се да ће масовна производња почети ускоро - рекао је Владимир Путин, предсједник Руске Федерације.

Михаил Мурашко, руски минстар здравља каже да је вакцина показала велику ефикасност.

- Сви добровољци су створили високе нивое антитијела на Ковид 19. Нико од њих није имао озбиљније компликације. Спремни смо за клиничка испитивања на неколико хиљада људи - навео је Мурашко.

А управо је то главна замјерка на руску вакцину. Спутњик 5 није прошао трећу фазу, односно тестирање на неколико хиљада људи због чега га ни Свјетска здравствена организација није уврстила на своју листу вакцина које су у завршној фази испитивања.

Из Женеве ипак поручују да су у сталном контакту са руским званичницима.

- У блиском смо контакту са здравственим властима Русије и у току је дискусија о могућој преквалификацији вакцине за Свјетску здравствену организацију. Преквалификација било које вакцине обухвата ригорозне провјере и проучавање свих неопходних података о безбједности и ефикасности - истакао је Тарик Јашаревић, портпарол Свјетске здравствене организације.

Добри односи Републике Српске са Руском Федерацијом отварају могућност да и Република Српска добије један контигент руских вакцина, рекао је декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

- Сигуран сам да то за нас још ништа неће представљати јер велики ће се хтјети први подмирити и требаће још два три мјесеца да прође та трећа фаза. Можда је на неки начин добра ствар што ми који смо мањи, ћемо сачекати да се то све ишчисти и испита, док не добијемо стварне податке каква је сигурност и дјелотворност те вакцине да бисмо могли рећи нешто више на ту тему - казао је Шкрбић.

Предсједник Србије нема дилеме да ли вакцину треба примити.

- Ја ћу примити било коју, за коју ми српски стручњаци буду рекли да је добра вакцина и да може да помогне у превенцији болести Ковид 19 - категоричан је Вучић.

Вакцина се састоји из двије компоненте које се одвојено уносе ињекцијом, а заједно би требало да створе дугорочни имунитет на вирус.

Прва група добровољаца из клиничког испитивања отпуштена је из здравствених установа 15. јула, а друга 20. јула, саопштили су руски стручњаци.

Повезане вијести:

Двадесет држава затражило од Русије прву вакцину против короне, желе милијарду доза