latinica  ћирилица
11/08/2020 |  16:43 ⇒ 12/08/2020 | 07:37 | Аутор: СРНА

Влада сноси трошкове тестирања за држављане који се лијече од неплодности

Републички штаб за ванредне ситуације је на данашњој телефонској сједници усвојио закључак о финансирању трошкова комерцијалних тестова на вирус корона за брачне и супружнике у ванбрачним заједницама, држављане Републике Српске, који одлазе у иностранство ради лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У складу са тим задужен је Институт за јавно здравство да изврши тестирање, а трошкове ове услуге сносиће Влада, саопштено је из Штаба.

Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је данас и закључак о набавци личне заштитне опреме за шестомјесечни период.

- Задужује се Фонд здравственог осигурања Српске да у корист јавних здравствених установа Републике спроведе поступке јавних набавки 10 милиона комада трослојне једнократне заштитне маске, 300.000 комада заштитне маске `ФФП2`, 200.000 комада заштитне маске "ФФП3", пет милиона пари заштитних рукавица /латекс/винил/, милион пари заштитних рукавица /нитрилних/, 1.000 комада медицинских топломјера /бесконтактних/ - наведено је у саопштењу.

Биће набављено и 20.000 комада заштитних вишекратних одијела, по два милиона комада заштитних капа и каљача, те 360.000 комада заштитних једнократних огртача.

Штаб је овластио Фонд здравственог осигурања да, по потреби, ангажује стручног консултанта за израду техничких спецификација за робе које набавља, односно за техничку оцјену примљених понуда у поступцима јавних набавки.

- Овлашћује се Фонд здравственог осигурања да, по потреби, уговори додатне капацитете за складиштење набављене робе, а финансијска средства потребна за спровођење поменутих набавки биће обезбјеђена из Компензационог фонда Српске - саопштено је из Штаба.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске задужено је да планира расподјелу поменуте робе и доставља налог Фонду здравственог осигурања на даље поступање.

- Јавним здравственим установама и институцијама није дозвољена набавка исте врсте робе за коју је задужен Фонд здравственог осигурања. Фонд се задужује и да припрема и доставља неопходну документацију на основу које се врши евидентирање у пословним књигама Фонда и примаоца робе, а јавне здравствене установе се обавезују да преузимају робу из централног складишта, у складу са налогом за расподјелу - навели су из Штаба.

Републички штаб за ванредне ситуације задужио је јавне здравствене установе да Фонду здравственог осигурања, у писаној форми, достављају мјесечни извјештај о потрошњи и стању залиха, с циљем благовремене припреме расподјеле залиха, односно набавке робе ради одржавања стања залиха изнад оптималног минимума.

Сви досадашњи закључци Републичког штаба за ванредне ситуације доступни су и на порталу Владе Републике Српске.