latinica  ћирилица
11/08/2020 |  15:40 ⇒ 19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Либански новинар: Либан је разорен, Бејрут уништен

Послије експлозије у Бејруту, глави град Либана је уништен, око 100.000 људи је остало без посла, 300.000 људи без крова над главом, а земља без владе, па су сада потребни нови избори, како би се земља, и уз помоћ страних партнера, што пре некако стабилизовала, каже за Танјуг либански новинар Жорж Гора.

Либанска влада јуче је поднијела оставку, послије експлозије у луци у Бејруту, која је однијела више од 163 живота, док је више од 6.000 људи повријеђено, а срушено око 6.000 зграда.

- Послије експлозије, ситуација у Либану је политички крхка. Немамо владу, а много је министара спољних послова сусједних земаља, али и Европе и САД, који се налазе у Либану или планирају да га посјете. Посебно се Европљани интересују за ситуацију у земљи - каже Гора, главни уредник радија “Глас Либана“.

Он подсјећа да је ово трећа велика експлозија у Либану.

- Бејрут је уништен. Око 100.000 породица су остале без посла, 300.000 људи без крова над главом, 6.000 повријеђених и око 160 умрлих - сумира несрећни биланас Гора.

Подсјећа да је његова земља и прије експлозије била суочена са великом економском кризом.

- Имали смо проблем са доларом, пали смо економски иза Венецуеле. Послије експлозије, криза је додатано продубљена. Ми смо уништена земља сада, уништена у правом смислу те ријечи. Експлозија је разорила Бејрут, али смо уништени и економски. Нема посла, нема пара, а експлозија је донијела и политичку кризу - прича Гора.

Европљани сада помажу Либанцима, шаљу новац, али је, процјењује, тој земљи потребно око 10 до 15 милијарди долара, само за санирање посљедица експлозије у Бејруту.

Гора наводи да актуелне политичке партије не могу донијети бољу будућност тој арапској земљи, јер су, каже, оне и довеле у актуелну ситуацију, политичку и економски.

- Они сада не могу ништа да учине. Сада су потребни парламентарни избори, нова влада у Либану, али је неопходно да и арапске земље – Саудисјка Арабија, Емирати, Кувајт, Бахреин, помогну - рекао је Гора.

Нестабилан Либан, значи нестабилан цио регион, упозорава он.

- Либан је срце региона и срце Медитерана. Ако је Либан нестабилан, нестабилни су Палестина, Сирија, Либија... То знају Европљани и Американци, и зато желе да допринесу стабилности у Либану - закључио је Гора.