latinica  ћирилица
11/08/2020 |  14:22 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Храм успомена на погинуле у одбрани српског народа

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас да је Манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији храм успомена на све погинуле и пострадале Сарајевско-романијске регије који су се борили за одбрану српског народа и Републике Српске.
Митрополит Хризостом - Фото: СРНА
Митрополит ХризостомФото: СРНА

Митрополит Хризостом је новинарима на Равној Романији рекао да је данас 15 година од проглашења манастира Светог великомученика Георгија, а да је због пандемије програм обиљежавања Дана манастира мало измијењен, али да је то прилика да се вјерници помоле Богу и сјете свих пострадалих у минулом рату.

Митрополит дабробосански је навео да је ово и завјет српског народа и прилика за сјећање на све оне који су се храбро борили и одбранили свој народ, те омогућили да српски народ има своју слободу и наду за бољу будућност на овим просторима.

- Као што су се некада косовски јунаци завјетовали, тако су се и наши јунаци завјетовали да одбране српски народ од, не дај Боже, новог геноцида као што се десио 1941. године - рекао је владика Хризостом.

Након свете архијерејске литургије служен је и парастос за погинуле борце сарајевско-романијске регије чија су имена уклесана на зидовима храма, а око манастира је прошла литија.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић нагласио је да се народ Сарајевско-романсијке регије и ове као сваке претходне године окупио у храму на Равној Романији да се помоли Богу и помоли за душе страдалих сабораца.

Он је истакао да је сигурно да Република Српске не би постојала да ових 4.000 бораца са Сарајевско-романијске регије није дало свој живот у одбрамбено-отаџбинском рату 1992. до 1995. године.

Лучић је рекао да је пред Српском много изазова које српски народ може пребродити само ако буде јединствен.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је на данашњи дан прије 15 година, на основу одлуке Светог Синода Српске православне цркве уз благослов блаженопочившег српског партијарха Павла и блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја, храм Светог великомученика Георгија на Равној Романији проглашен манастиром.

Бјелица је указао да је на данашњи дан прије 30 година основан и покрет српског народа - Српска демократска странка за просторе Романије и Гласинца.

Према његовим ријечима, да српски народ није тада стао под једну заставу, сигурно данас не би било Републике Српске.

- На данашњи дан прије 30 година на овом простору су се окупили сви Срби под једном заставом, српском тробојком и имали смо част да угостимо академика Јована Рашковића, Радована Караџића и друге српске прваке из Хрватске и БиХ и основали слободарски покрет - навео је Бјелица и изразио поштовање преминулим учесницима, оснивачима тог покрета, а посебно борцима Војске Републике Српске, припадницима МУП-а и Територијалне одбране Републике и свим цивилним жртвама.

Бјелица је истакао да је овај дан "ушао дубоко у душе народа шире регије", додајући да то потврђује и број посјетилаца, упркос томе што је вријеме пандемије вируса корона.

Он је напоменуо и да се окупљени придржавају свих предложених мјера Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације.

У оквиру обиљежавања Дана манастира на Равној Романији у порти овог храма се одржава и културна манифестација 23. "Госпојинске вечери културе" уз скраћени програм "Теби горо Романијо" у организацији соколачке Установе за културу "Перо Косорић".

Директор ове установе Ирена Шућур рекла је новинарима да је за разлику од претходних година када је ова установа припремала богат културно-умјетнчки програм, ове године то учињено на скромнији начин због пандемије вируса корона.

Она је додала да је у сарадњи са Секцијом за друштвену актвиност жена локалног Удружења "Аурора" уприличена изложба ручне радиности, одјевних предмета од вуне, украсних и предмета за домаћинство.

Предсједник Секције Љиљана Гајевић нагласила је да су посјетиоци имали прилику и да дегустирају традиционална јела сарајевко-романијског и гласиначког поднебља, припремљена на начин како се то радило и деценијама раније.

Он је нагласила да је број посјетилаца овој изложби потврдио да су рукотворине, одјевни, украсни и предмети за домаћинство израђени на традионалан начин, али и савременом тегхником, показали да су право благо у његовању традиције шире регије.

Обиљежавању дана Манастира на Равној Романији придружило се и више од 30 чланова соколачког Удружења грађана "Свети Василије Остошки" који су јутрос у 5.30 часова кренули на поклоничко путовање дуго 13 километара, испред цркве Светог пророка Илије на Сокоцу до Манастира Светог Георгија.

Дану Манастира на Равној Романији присуствовали су и представници политичког, друштвеног и привредног живота Сарајевско-романијске регије.