latinica  ћирилица
11/08/2020 |  12:21 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Вода за 1.000 домаћинстава у Бронзаном Мајдану (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је у оквиру великог пројекта водоснабдијевања "Вода 1", почела градња резервоара за подсистем Бронзани Мајдан, који ће обезбиједити воду за 1.000 домаћинстава из више села са тог подручја.
Бронзани Мајдан: Градња резервоара (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бронзани Мајдан: Градња резервоара (Фото: banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је присуствовао почетку радова, рекао је да овај резервоар представља највишу коту за читав подсистем Бронзаног Мајдана, који је територијално јако велико подручје и захтијева градњу на великој километражи, од резервоара, пумпних станица до потисних цјевовода.

- Више од двије године трајале су припреме да се уђе у изградњу овог подсистема који припада систему "Црно врело", гдје смо 2017. године завршили фабрику воде и пустили је у функцију. Од прошле године, кренуло се у развођење мреже од резервоара и пумпи на широко подручје "Звијезде" и сада улазимо у Бронзани Мајдан, подручје које одувијек има проблема са водоснабдијевањем - нагласио је Радојичић.

Резервоар, запремине хиљаду кубних метара, гради се на Пилиповом брду, а обухвата подручје Бронзаног Мајдана, Мелине, Суботице, Оброваца, Кмећана и Стратинске.

Овај резервовар је од кључне важности за снабдијевање овог краја јер се у њему акумулира прерађена вода из фабрике воде "Црно врело", одакле се даље дистрибуира према потрошачима. Очекује се да ће за нешто више од годину дана потећи вода са тог подсистема.

Завршетак радова на изградњи резервоара је планиран до краја ове године, када се улази у пројекат "Вода 2" који подразумијева градњу још неколико дијелова тог подсистема који се вежу за Бронзани Мајдан, Обровац и Мелину.

Радове изводи предузеће Хидрокоп, у оквиру пројектног циклуса "Вода 1", који је укупне вриједности 7,8 милиона КМ.