latinica  ћирилица
11/08/2020 |  10:09 ⇒ 10:11 | Аутор: РТРС

Подршка младима: 1,6 милиона КМ за стипендије (ФОТО)

Градска управа Бањалука расписаће почетком септембра конкурс за додјелу ученичких стипендија за школску 2020/2021. годину, у оквиру градског програма стипендија вриједног око 1,6 милиона КМ.
Студенти  (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Студенти (Фото:banjaluka.rs.ba)

Поред тога, конкурс за студенте првог циклуса на високошколским установама биће расписан у другој половини октобра.

- Истовремено, до краја овог мјесеца за 1.186 средњошколца биће уплаћене девета и десета рата градске стипендије, чиме ће бити окончан овај процес за ученике школску 2019/2020. годину – потврђено је у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

Према њиховом плану, за 264 студента слиједи уплата седме рате, осму ће добити у септембру, док ће им у октобру бити исплаћене завршне двије.

И у наредној школској години, Град ће, уз талентоване и ученике и студенте из породица у стању социјалне потребе, стипендирати и оне који се одлуче за нека од недостајућих занимања на тржишту рада.

Код средњошколаца, у наредној школској години биће стипендирана сљедећа занимања: заваривач, зидар и армирач бетонирац, техничар моделар обуће, дизајнер модни техничар и пекар, док ће, у случају студената, оне бити намјењене за будуће професоре математике и информатике, професоре физике и инжењере електротехнике.

Појединачни износи стипендија остају непромијењени, и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи односно студију, а за дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.