latinica  ћирилица
11/08/2020 |  09:40 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Појачана контрола у саобраћају на путевима у Српској до краја седмице

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у периоду од 12. до 16. августа ове године, на подручју цијеле Републике Српске спроводити појачану контролу саобраћаја са различитим акцентима: однос возач - пјешак, непрописно кретање бициклиста, контрола возача трактора, радних машина, мотоциклиста и мопеда, те контролу учесника у саобраћају на присуство алкохола, опојних дрога и психоактивних лијекова у организму.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Провођење контроле појединих наведених учесника у саобраћају вршиће се у различитим дијеловима дана с обзиром да се анализама података дошло до закључка да се фреквенција појединих учесника у саобраћају и чињење прекршаја учесталије догађа у одређеном периоду дана.

Контрола ће бити вршена у градским зонама, на регионалним, локалним и некатегорисаним путевима, док ће у спровођењу контроле бити ангажовани и службени мотоцикли.

С обзиром на чињеницу да су љетњи мјесеци вријеме повећане фреквенције возила на путевима и већег ризика по учеснике у саобраћају, Министарство унутрашњих послова проводи и у августу кампању "Вози опрезно – путуј безбједно", a све с циљем превентивног дјеловања на настанак саобраћајних незгода, нарочито, оних са тежим посљедицама.

Током августа 2019. године у Републици Српској догодило се 237 саобраћајних незгода са посљедицама по лица, у којима је 20 лица смртно страдало, а 53 лица је задобило тешке тјелесне повреде.

У прва два дана августа текуће године, евидентиране су 33 саобраћајне незгоде са посљедицама по лица, у којима су четири лица смртно страдала, а 12 лица је задобило тешке тјелесне повреде.

Министарство унутрашњих послова апелује на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају и поштују саобраћајне прописе.