latinica  ћирилица
11/08/2020 |  08:22 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

Берба малине при крају, откупна цијена се још не зна

Берба малине сорти "виламет" и "микер" у средњем Подрињу приводи се крају, а откупна цијена овог воћа још није позната.
Малине - Фото: РТРС
МалинеФото: РТРС

Предсједник Управног одбора Удружења малинара из Братунца, Сребренице и Милића "Виламет" Иван Стојановић рекао је новинарима да је обрано 95 одсто рода и да узгајивачи траже да хладњаче престану са калкулисањем и уцјенама, те да објаве коначну откупну цијену овогодишњег рода малине.

- Та цијена мора да одговара, односно да буде на нивоу цијене која је у сусједној Србији позната од почетка бербе и износи 215 до 230 динара или око 3,5 КМ за килограм - појаснио је Стојановић.

Он је истакао да је већина хладњача у средњој БиХ објавила откупну цијену и да само у Подрињу још није позната коначна цијена малине.

- Овогодишњи принос је слабији него претходних година, али је малина изузетног квалитета и очекујемо да цијена буде као у окружењу - рекао је Стојановић.

Према његовим ријечима, произвођачи су имали велике трошкове и не знају како да их измире и да ли ће имати зараду.

Стојановић је нагласио да ни забрана окупљања због вируса корона неће спријечити малинаре да организују протесте уколико цијена малине буде мања него у окружењу.

Он је истакао да већи произвођачи малине ове сезоне нису могли да обезбиједе довољан број сезонских радника и да су их морали исплаћивати сваког дана, што је довело до њиховог задуживања, па нису сигурни да ли ће имати икакву зараду.