latinica  ћирилица
10/08/2020 |  20:40 ⇒ 11/08/2020 | 09:04 | Аутор: sputniknews.com

Минск: Полиција употријебила сузавац, настављају се хапшења демонстраната (ВИДЕО)

Полиција је употријебила сузавац да растјера припаднике опозиције који протестују у центру Минска, хапшења се настављају, извјештава Спутњик.
Протести у Бјелорусији (фото:TUT.BY) -
Протести у Бјелорусији (фото:TUT.BY)

На Калваријској улици у центру бјелоруске престонице окупило се неколико десетина људи, а полиција покушава да их растјера. Истовремено је у току хапшење припадника опозиције. Полицијска возила одвозе ухапшене са лица мјеста, извјештава дописник Спутњика.

Ситуација је напета и у Бресту. Тамо је полиција изашла са штитовима и сукобила се са демонстрантима. Бачене су свијетлеће гранате, док демонстранти бацају на полицију каменице, празне боце и канте за смеће. Чују се експлозије. Народ се не не повлачи. Полиције је око 50, а демонстраната око 2.000. У Брест стиже полицијско појачање.

Министар унутрашњих послова Бјелорусије Јуриј Карајев је изјавио да МУП Бјелорусије неће допустити дестабилизацију ситуације у земљи.

- Саопштавамо да нећемо допустити дестабилизацију ситуације у земљи, за шта имамо довољно снага и средстава. Упозоравамо да ће било какво нарушавање закона бити заустављена, а кривци ће сносити одговорност према закону - истакао је министар.



Истовремено, руски амбасадор у Бјелорусији Дмитриј Мезенцев саопштио је да су два новинара, дописници листа “Дејли сторм“, Антон Старков и Дмитриј Ласенко као и руски новинар Семјон Пегов, који су ухапшени током протеста у Бјелорусији, на слободи.

Раније је главна уредница листа “Дејли сторм“ Алена Сивкова саопштила Спутњику да је полиција тукла новинаре приликом хапшења.

Раније је саопштено да је полиција почела да хапси потенцијалне учеснике протеста опозиције код споменика Побједе у Минску.

Подсјетимо, у Бјелорусији су јуче одржани предсједнички избори на којима је побједу однио предсједник државе Александар Лукашенко. Након затварања бирачких мјеста у више бјелоруских градова почели су масовни протести. Демонстранти у центру Минска поставили су барикаде од канти за смеће. Полиција је на њих испалила сузавац, водене топове и свјетлосне гранате и потиснула демонстранте из центра града.