latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:36 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Настава у школама почиње на вријеме; предавања за бруцоше од 5. октобра (ВИДЕО)

Настава у основним и средњим школама требало би да почне на вријеме, али на који начин и у којем обиму још није дефинисано. Што се тиче наставе за бруцоше у новој академској години, требало би да почне 5. октобра, а за старије године почетком новембра. Студентима је омогућено осам испитних рокова, од којих су два предвиђена у октобру.
Ученици - Фото: СРНА
УченициФото: СРНА

Досадашња пракса наставе на даљину, због пандемије, за просвјетне раднике била је једино рјешење али, како кажу, бар неки вид повратка у учионицу потребан је за квалитетно образовање.

- Нису све школе исте, не броје све школе једнак број ђака. Имамо подручне школе, које имају јако мало ученика и гдје се може држати физичка дистанца и уз скраћење одмора, настава би се могла одвијати и у учионицама - истиче Марина Кнежевић,  предсједник Удружења учитеља Републике Српске.

Што се тиче наредне школске године, циљ је да настава почне у школским клупама, поручују надлежни. Директор Педагошког завода Републике Српске предраг Дамјановић каже да прате ситуацију када је у питању вирус корона.

- Наш циљ је да настава почне у школским клупама, јер је то најприроднији начин. Међутим, пратићемо епидемиолошку ситуацију и ако она буде захтијевала дручачији приступ, ми ћемо га и обезбиједити  - каже Дамјановић.

На два јавна универзитета у Републици Српској почела је припрема за одвијање наставе у сложеним условима.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, каже да је предложено да два јавна Универзитета користе платформе које су користили и у љетном семестру, а то је гугл учионица за Универзитет у Бањалуци и платформа нудл у Источном Сарајеву.

Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, истиче да ће наставници имати обавезу да дођу у учионице и одрже предавање, а одговарајући број студената ће, како каже, моћи да буде физички присутан док ће остали такву наставу пратити онлајн.

Када је ријеч о практичној настави, планирано је да се она одвија на факултетима, при чему ће се поштовати све епидемиолошке препоруке, истичу надлежни.