latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:27 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

До краја октобра биће откупљено до 20 хиљада тона поврћа (ВИДЕО)

Данас је почео интервентни откуп поврћа у Републици Српској ради смањења тржишних вишкова. Влада је из средстава Компензационог фонда за ове намјене обезбиједила два милиона марака. На овај начин до 30. октобра могло би бити откупљено до 20.000 тона поврћа. Ову одлуку поздравили су и произвођачи и прерађивачи.
Производња поврћа - Фото: РТРС
Производња поврћаФото: РТРС

Никола Алексић, пољопривредник из Голог Брда код Бијељине, поздравља одлуку Владе о интервентном откупу. Каже да ће им то много олакшати ситуацију јер су ове године велике количине тржишних вишкова поврћа.

- Откуп ових вишкова и те како ће нам добро доћи да нам олакша ситуацију. Свједоци смо да су нам тржишта затворена, да је ова здравствена ситуација пореметила све токове живота тако да је ова мјера Владе у сваком смислу повољна и позитивна за нас. Очекујем да се откуп наставити и убудуће да би могли да одржимо континуитет и производњу - додаје Алексић.

За Ибрахима Потоковића из Јање ово је велики корак за произвођаче.

 - Надамо се да овогодишња производња више неће бити упитна бар што се тиче цијена и великог тржишног вишка - каже Потоковић.

Фабрика “Сава Семберија” поред до сада уговорених 4.000 тона, спремна је да откупи и преради још 8.000 тона поврћа.

- Без обзира да ли људи имају с нама уговоре или не, ми преузимамо све производе по цијени коју смо дефинисали у јануару мјесецу, и не злоупотребљавамо тренутну ситуацију - изјавио је директор "Сава Семберије" Стеван Филиповић.

И предузеће “Мамекс” које је недавно почело са прерадом поврћа, а једни су од највећих произвођача поврћа потписници су уговора са Владом о интервентном откупу поврћа.

- Произвођачи по предатом килограму поврћа добијају 10 пфенинга, а прерађивачу по откупљено килограму 10 пфенинга. Моја фирма је потписник за 1.500 тона поврћа и као што сте видјели већ смо почели дијелити боксове за неке количиине краставца и купуса - истиче власник предузећа “Мамекс” Младен Лазић.

Министар пољопривреде Борис Пашалић каже да због повећане сјетве, а смањења потрошње, они који сада имају тржишне вишкове нису остављени на цједилу.

- Не стимулишемо оно што је уговорено него оно што се уговара преко постојећих уговора. Очекујемо да можемо и кроз ту мјеру да извеземо од пет до седам хиљада тона. Влада стимулише извоз на начин да плати извознику по 10 пфенинга по килограму - каже министар.

Подсјећамо да је 3. августа почео интервентни откуп товних јунади и свиња за шта је такође из Компензационог фонда обезбијеђено три милиона марака.