latinica  ћирилица
10/08/2020 |  11:49 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Сава Семберија спремна за прераду додатних 8.000 тона поврћа

Капацитети прехрамбено-прерађивачке индустрије Сава Семберија спремни су да прераде додатних 8.000 тона поврћа, без обзира на то да ли пољопривредни произвођачи имају склопљен уговор са овом компанијом, рекао је Срни директор тог предузећа Стево Филиповић.
Сава Семберија - производња - Фото: СРНА
Сава Семберија - производњаФото: СРНА

Поздрављајући одлуку Владе Републике Српске и ресорног министарства да субвенционише откуп поврћа од домаћих пољопривредних произвођача са подручја Српске, Филиповић је истакао да је "Сава" спремна за овај посао и да ће настојати да преради количину која буде довезена.

- Ово је велика ствар за пољопривредне произвођаче. Сви знамо да, због глобалног проблема изазваног вирусом корона, не раде многи хотели и ресторани, те да је могућност пласмана тих производа сведена на минимум. Ми смо ту да све тржишне вишкове који нам буду довезени откупимо и прерадимо у финални производ - навео је Филиповић.

Он је изразио наду да ће то бити учињено на обострано задовољство домаћих пољопривредних произвођача и Саве, као прерађивача који је спреман да преузме и преради тржишне вишкове, посебно узимајући у обзир чињеницу да је Влада Републике Српске низом мјера на самом почетку епидемије у марту подстицала да се сади на што већим површинама.

- У овој ситуацији излазе и са субвенцијом за откуп, чине праву ствар да би те количине биле прерађене, а да не заврше као раније неке културе које су морале бити заораване, попут купуса - рекао је Филиповић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да откуп поврћа у Српској, који ће обезбиједити Влада, почиње данас, те да се очекује да би могло бити откупљено до 20.000 тона.

Пашалић је нагласио да је Влада стимулисала становништво да у вријеме епидемије вируса корона засије више површина, те да није фер сада не откупити вишкове.