latinica  ћирилица
10/08/2020 |  11:23 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Радојичић: Припремамо се за септембар; За сада нису потребне радикалне мјере

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је град Бањалука већ два мјесеца у сличном режиму када је ријеч о броју обољелих од вируса корона, што не захтијева предизимање нових, драстичних, радикалнијих мјера заштите.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Број обољелих дневно варира од пет до чак 40, колико је било једног дана. Јуче смо имали троје-четворо, дан прије петнаестак, прије тога 20, тако да смо већ два мјесеца у константном режиму, који је, што се тиче града, одржив - рекао је Радојичић.

Ако се то упореди са стањем које је било на почетку пандемије вируса корона, када је био већи број обољелих и смртних случајева, каже Радојичић, сада је нешто повољнија ситуација.

- Укупно гледано, ситуација јесте неповољнија јер се епидемија проширила на цијелу Републику Српску. Бањалука је прва почела спроводити мјере јер је прва имала обољеле и највећи број обољелих у дужем временском периоду - подсјетио је Радојичић.

Он је навео да сада има много других мјеста у којима је повећан број обољелих, додавши да се проширио и притисак на здравствени систем широм Српске.

- Тренутно се припремамо за септембар. Више пута смо говорили да је то сљедећи критични, преломни моменат јер ће доћи до повећаног броја контаката. Дјеца треба да крену у школу, градски превоз треба да почне да функционише у пуном капацитету, људи се враћају са годишњих одмора тако да имамо потенцијално далеко већи број лица у затвореном простору, што ствара услове за проширење вируса корона - упозорио је Радојичић.

Он каже да је град Бањалука фокусиран на припрему примарне здравствене заштите, те је додао да је одобрено додатних 150.000 КМ за опремање посебне ковид амбуланте у насељу Долац.

- Радимо припреме и у Дому здравља за одвајање једног школског диспанзера само за школски узраст, а додатно припремамо просторе у неколико амбуланти породичне медицине, укључујући Поликлинику, за лоше јесење и зимске метеоролошке услове. Сада десетине или стотине људи чекају вани, како се не би унијела зараза у објекат - навео је Радојичић.

Каже да су градске власти Бањалуке у контакту са републичким нивоом у вези са почетком нове школске године, односно начин на који ће реаговати у случају појаве обољелих међу дјецом.

- У марту смо затварали школе, сада чекамо инструкцију ресорног минстарства и Института за јавно здравство како ће поступати у школама у случају евентуалне појаве случајева обољелих од вируса корона - рекао је Радојичић.