latinica  ћирилица
10/08/2020 |  10:57 | Аутор: СРНА

Лазић: Очекујемо исплату нематеријалне ратне штете

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да очекује да ће Влада Републике Српске донијети одговарајући акт, којим би за око 3.000 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије била омогућена исплата нематеријалне ратне штете у укупном износу од 15 милиона КМ.
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

Лазић је рекао Срни да је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила покренула иницијативу за рјешавање питања материјалне и нематеријалне ратне штете и тим поводом одржала неколико састанака са министрима правде, финансија, те министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

- Остало је да Министарство правде Републике Српске сачини приједлог Влади Српске, на који начин ће бити регулисано ово питање - навео је Лазић.

Увјерен да ће Влада Републике Српске донијети одговарајући акт, на основу којег ће Правобранилаштво Републике Српске настојати да породице, које имају право на нематеријалну штету и које су доставиле сву потребну документацију, буду обештећене.

Лазић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 2007. године усвојила Закон о накнади материјалне и нематеријалне штете погинулим борцима и ратним војним инвалидима од прве до четврте категорије, истичући да је 28. фебруара 2010. године тај закон престао да важи.

Лазић је рекао да је са Правобранилаштвом Републике Српске раније договорено да се и након престанка важења Закона захтјеви породица не враћају, већ примају и остављају у Правобранилаштву, док се не види како ће то питање касније бити регулисано.

- Има много породица које из оправданих разлога нису прихватиле ту нематеријалну штету, као и породица које нису ни знале да имају то право - указао је Лазић.

Он је рекао да породице нису прихватиле нематеријалну штету из разлога што је првобитно у Закону рок отплате материјалне и нематеријалне штете био 50 година, који је затим смањен на 35 година, са немогућношћу преноса тих права.

- На инсистирање Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила тај рок је у Закону смањен са 15 и 14 на 13 година отплате и могућности преноса права - појаснио је Лазић.

Народна скупштина Републике Српске по хитном поступку усвојила је 2009. године Закон о измјенама и допуни Закона о остваривању права на накнаду материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године.

Овај закон престао је да важи 28. фебруара 2010.