latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:53 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Узгајање птица - најљепши хоби (ВИДЕО)

Док неко воли спорт, а неко умјетност, Приједорчанин Горан Мршић љубитељ је – птица. Годинама се бави узгојем и сада их већ има стотину. Међу њима су и ријетке врсте папагаја, али и велики број птица пјевалица.
Папиге - Фото: РТРС
ПапигеФото: РТРС

Као дјечак од десет година Горан је почео да узгаја голубове. Од тада, све до данас остала је нераскидива веза и велика љубав према птицама. Када велики број птица цвркуће, каже, звукови су то као из дубине шуме.

- Птицу само треба држати чисту, да има увијек храну и да увијек има чисту воду. Само захтијева ето, сваки други трећи дан да се мало очисти, вода да се замијени сваки дан и да има редовну храну. Мало воћа, јабукице, салате, маслачка. То је за све и за канаринце, пјеваче и за егзотичне, зебе и амадине - рекао је Мршић.

А када љубитељи птица дођу по свог новог љубимца, Горан је ту да савјетима помогне да би нови власници имали потпуну слику како треба бринути о малом љубимцу.

- Мени дођу људи и хоће одмах за кућног љубимца неког великог папагаја са којим треба знати радити. Ја прво предлажем када имају мало дијете. Прво кренемо од малих тигрица, папагаја, ту дијете стекне неку љубав - додао је Мршић.

У његовој узгајивачници у којој је око стотину украсних и егзотичних птица, налази се и десет врста папагаја међу којима су неке ријетке врсте. Брига за њих постаје релаксација и разбибрига, јер својим цвркутом и оглашавањем уносе весеље.