latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:41 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Бијељина обиљежила славу града Светог Пантелејмона (ФОТО/ВИДЕО)

Град Бијељина обиљежио је крсну славу – Светог Пантелејмона.
Бијељина обиљежила славу града - Фото: СРНА
Бијељина обиљежила славу градаФото: СРНА

Централна свечаност одржана је у градском парку гдје су откривене спомен-бисте српских великана – Николе Тесле, Михајла Пупина, Иве Андрића и Јована Дучића.

Градоначелник Мићо Мићић захвалио је за подршку актуелним и будућим пројектима, којима ће Бијељина сачувати и унаприједити значај који има у Републици Српској и регији.

Бијељина: откривање бисте Јована Дучића, Фото: СРНА

Литургијом у храму Светог Пантелејмона, коју је служио епископ зворничко-тузлански Фотије, започело је обиљежавање крсне славе града Бијељина.

У градском парку откривене су спомен - бисте српских великана Дучића, Андрића, Тесле и Пупина и тај парк, према ријечима академика Матије Бећковића, од данас је нови Калемегдан, као храм части српског народа.

Матија Бећковић, Фото: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик указао је на значај очувања српског идентитета на овим просторима.

Као кум славе града, Додик је изразио увјерење да ће, Бијељина као други град у Српској, имати помоћ и подршку институција.

- Драго ми је да смо успјели да се окупимо око пројеката које ћемо у наредном периоду овдје радити, око 17 важних градских пројеката, инфраструктурних и комуникационих, који ће обезбиједити и изградњу ауто-пута, гасификацију, заштиту од великих вода - рекао је Додик.

Градоначелник Бијељине у име управе града захвалио је донаторима који су иницирали и реализовали подизање спомен-биста српских умјетника и научника.

Он је истакао да је Бијељина примјер другима када је у питању сарадња на свим нивоима власти.

- Потпуно смо увјерени да ова сарадња треба да буде сарадња будућности јер, управо како је Додик рекао да само слога кућу гради, заједнички можемо све урадити - сматра Мићић.

Након ломљења славског колача, положени су вијенци на спомен-обиљежје борцима из отаџбинског рата на централном градском тргу и одата почаст погинулим борцима ВРС на које се чува успомена у Музеју Семберије.

Због епидемије, прослави Светог Пантелејмона присуствовао је ограничен број званица, а изостао је и традиционални културно-забавни програм.