latinica  ћирилица
09/08/2020 |  17:57 ⇒ 17:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: Ја идем у Вариводе, добро је да Пуповац оде у Шкабрњу

Хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је да је "добро и нормално" што је потпредсједник Владе из редова СДСС-a Борис Милошевић присуствовао обиљежавању полицијско-војне акције "Олуја" и најавио да би он сам у септембру ишао у Вариводе гдје је послије "Олује" убијено 16 српских цивила.

- Рекао сам да ћу обавити одређене гестове, исказати поштовање према жртвама у Домовинском рату. То је већ пуно пута направио Томо Медвед у бројним мјестима гдје су страдали Хрвати. Ове године он ће бити у Груборима, а изгледно је да бих ја крајем септембра отишао у Вариводе - најавио је Пленковић.

Оцијенио је да су послате поруке примјерене почетку нове фазе, прије свега односа хрватског народа и српске мањине у Хрватској.

- Шаљемо сигнал о укључивом друштву које зна што је то помирење. На том трагу добро је да Пуповац као челник СДСС-а оде у Шкабрњу. Све су то гестови и исказивање пијетета према жртвама које то недвосмислено заслужују - истакао је Пленковић.

Додао је да све што раде, раде ради хрватског друштва и да ће инсистирати на дијалогу са Србијом, првенствено што се тиче заштите права Хрвата као мањине у Србији и да буду адекватно заступљени на нивоима извршне власти, у складу са билатералним споразумом.

- Одабрали смо парламентарну већину с људима с којима смо већ сарађивали, која ће бити хомогена, подржавати Владу, а то подразумијева и након 25 година од краја рата нове кораке и гестове које показују Хрватску као самосвјесну државу која је ријешила све стратешке циљеве и својим политичким потезима може бити примјер осталима - рекао је он у Сињу.

Пленковић је још једном поновио да је ово нови корак.