latinica  ћирилица
09/08/2020 |  16:45 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Врели талас у европским земљама

Европу је овог викенда захватио врели талас, посебно њене западне дијелове, али власти апелују да људи избјегавају гужве и да носе заштитне маске да би се спријечило ширење вируса корона.
Температурне разлике Европе (фото: WXCHART) -
Температурне разлике Европе (фото: WXCHART)

Највећи дио јужне обале Британије данас су преплавили посјетици, након што је измјерен најтоплији августовски дан у овој земљи за посљедњих 17 година - 36,4 степена Целзијуса.

Власти у мјесту Борнмут, који има плажу од седам миља, упозориле су да су плаже толико претрпане људима да је практично немогуће одржавати безбједну дистаницу.

Слична ситуација је и у другим дијеловима Европе, наводи АФП.

Масе људи изашле су на обале Њемачке, али локалне власти упозориле су мјештајне да ће неке плаже и језера бити затворене за посјетиоце ако буде превише људи.

Полиција у Берлину рекла је мјештанима да избјегавају популарно језеро Мигелзе, док је плажа на језеру Прензлау у покрајини Бранденбург затворена.

И Француска се топи на високој температури од четвртка које су стално око 40 степени Целзијуса. Олакшање се не очекује прије сриједе наредне седмице.

Власти и даље упозоравају да су маске обавезне и поред врућине, а у Паризу су од сутра маске обавезне и на отвореном.

Истражиоци упозоравају да ће климатске промјене донијети још врелих таласа у Европи.

Суша која је погодила више половине централне Европе током љета 2018. и 2019. године била је без преседана у посљедњих 250 година, наводи се у студији објављеној у часопису "Сајентифик рипортс".

У овој студији се наводи да ће, ако се настави емисија гасова са ефактом стаклене баште, број екстремних суша бити повећан седам пута у Европи у другој половини овог вијека.