latinica  ћирилица
09/08/2020 |  14:59 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ је бременита својим проблемима (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је БиХ бременита својим проблемима, односно својим неуспјехом да функционише, те да ни странци, а ни Запад неће да схвате да начином живота који "гурају" овдје нико није задовољан - ни Срби, ни Хрвати, а ни Бошњаци.

- Сви имају нека скривена очекивања, скривене намјере у смислу позиције народа и људи које представљамо - рекао је Додик коментаришући питање о равноправној и конститутивној заступљености свих народа у органима власти у БиХ.

Он је навео да би Бошњаци жељели да нема Републике Српске, да нема конститутивних народа, да живе у некој грађанској земљи, те да дође до неког система један човјек-један глас.

- Ми бисмо жељели, што је наша исконска тежња још од формирања Републике Српске - 9. јануара 1992. године да формирамо самосталну државу, а и Хрвати нису задовољни својим стањем - подсјетио је Додик.

Додик је навео да је међународна заједница, превођена "криминалцем високим представником", још незадовољнија јер није успјела да реализује своје планове који иду у правцу уништења Републике Српске, смањења њене снаге, и до слабљења њеног идентитета.

- Све се траљаво провлачи и живи, па тако иде траљаво и постављење и именовања на нивоу БиХ. Имате јасну позицију три народа у БиХ коме шта припада и онда би све ишло лакше и све би се по аутоматизму рјешавало, не би се чекало на вољу неког трећег, четвртог ко сједи хиљадама километара одавде и нама покушава да прича како ми треба да живимо, шта да радимо и слично - рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Он је истакао да су људи у БиХ научени да неко из тог великог свијета "држи предавање".

- Они су успјешни само онолико колико им то дозволимо. Ми покушавамо да овдје градимо своје, не желимо никоме да нанесемо зло, за нас су сви људи који прихватају Републику Српску добродошли. Ми желимо мирно и достојно да радимо, не стопирамо ништа - рекао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска има способност и увјерење у саму себе да понуди кадрове на нивоу БиХ.