latinica  ћирилица
09/08/2020 |  13:13 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Санација крова Музеја савремене умјетности

Санација крова Музеја савремене умјетности u Baњалуци почела је ових дана, у оквиру прве фазе велике обнове зграде ове институције културе.
Санација крова Музеја савремене умјетности (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Санација крова Музеја савремене умјетности (Фото:banjaluka.rs.ba)

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић, казала је да је ријеч је о споменику под заштитом државе и да су, уз редовне дозволе биле неопходне и дозволе Завода за заштиту споменика.

- Средином љета смо започели обнову, односно санацију крова што је централни дио музеја, а биће саниране и просторије испод крова које ће служити за библиотеку и читаоницу. У новембру ове године планирамо почетак радова са предње стране зграде гдје ће бити санирани улазни хол и врата. Биће уграђен и лифт који ће повезати двије етаже музеја, односно, на тај начин, ставићемо у функцију и поткровље зграде - истакла је Вујковић и додала да ће комплетна санација музеја бити обављена кроз три или четири фазе.

Потпуна обнова подразумијева и обнову фасаде са амбијенталном расвјетом, потом обнову ентреријера као и уређење некадашњег перона жељезничке станице, која се ту раније налазила, у простор прилагођен данашњем времену.

Пројекат обнове Музеја савремене умјетности Српске, урадио је пројектни тим професора са бањалучког Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, а обнову су финансијски подржали Кабинет предсједника Републике Српске и Амбасада САД у БиХ.