latinica  ћирилица
09/08/2020 |  13:05 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Еркић: На савремен начин младима предочити значај читања

Глумац Жељко Еркић истакао је потребу да се младим генерацијама на савремен начин предочи значај писане ријечи и развије култура читања, што чини кампању "Читајмо заједно", коју је покренуло Министарство просвјете и културе Републике Српске.
Кампања "Читајмо заједно" - Фото: СРНА
Кампања "Читајмо заједно"Фото: СРНА

Еркић је учествовао у снимању видео-материјала на којем је заснована овогодишња кампања, којој, како је објаснио, посебан значај даје то што је усмјерена на промоцију писане ријечи домаћих безвременских писаца Петра Кочића, Иве Андрића, Јована Дучића и других.

Ријеч је о шест видео-спотова који упућују на велика дјела и имена српске књижевности, који ће имати снажан одјек у јавности.

Видео-материјали су рађени у краткој минутажи, јер су прилагођавани за потребе кампање, ради брзог и јасног комуницирања са јавношћу.

Еркић сматра да овај пројекат на једноставан и занимљив начин код младих, али и свих осталих људи, враћа жељу за читањем.

- Поготово у данашње вријеме, можда је то кључ да као народ сачувамо своју баштину и добијемо одговоре за будућност - рекао је Еркић Срни.

Осим Еркића, у снимању видео-материјала учествовали су и глумци Рајко Марчета и Николина Фригановић.

Фригановићева је рекла Срни да јој је велика част што је дио кампање "Читајмо заједно", те што је на одређен начин дала допринос промоцији писане ријечи и културе читања.

- Сви ми радници у култури дужни смо да допринесемо да будуће генерације схвате значај духовног, културног и друштвеног развоја, без којег ниједан народ не може да опстане - рекла је Фригановићева.

Она је напоменула да одговорност за развој културе читања креће из куће, те да је дужност појединца да дјецу, која су будућност сваког друштва, уче да читају и да кроз поуке из књига граде бољи и љепши свијет.

Кампања "Читајмо заједно", чији су циљеви развијање културе читања, те промоција домаће књижевности и писаца, ове године је осмишљена да на нов и савремен начин до најшире публике пренесе снажне поруке из књижевних дјела наших писаца, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Из ресорног министарства истичу да овогодишњом, четвртом по реду, кампањом Министарство позива најширу публику на читање, популаришући тиме књижевност, посебно значајна имена домаћих писаца и њихова дјела.

- Кампања је заснована на новим, визуелним, начинима комуникације, а то су видео-материјали, те постери, који упућују на дјела Бранка Ћопића, Петра Кочића, Десанке Максимовић, Иве Андрића, Меше Селимовића и Јована Дучића - навели су у Министарству.

Овогодишња кампања оснажена је мултимедијално, а грађани ће се путем видео и фото-материјала, билборда, сити-лајтова и других видова дигиталног оглашавања присјетити великана српске књижевности и њихових капиталних дјела, те подсјетити на љепоту и важност читања.

Спотови су урађени ангажовањем домаћих глумачких, продуцентских и режисерских снага, а режија је повјерена Марку Шипки.