latinica  ћирилица
09/08/2020 |  12:36 | Аутор: СРНА

УИО БиХ: Почела јавна кампања "Стоп шверцу"

Управа за индиректно опорезивање БиХ почела је јавну кампању "Стоп шверцу" с циљем да грађани БиХ који имају било какву информацију о утаји индиректних пореза и незаконитом прометовању робе, посебно дуванских прерађевина, то дојаве будући да је порасла вриједност "црног тржишта".
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

- Само у шест мјесеци 2020. године овлаштени службеници УИО у активностима спроведеним на цијелој територији БиХ одузели су дуван и цигарете у вриједности већој од 1,5 милиона КМ, што је више него у цијелој 2019. години - саопштили су из УИО.

Управа је нагласила да куповина и конзумирање цигарета које нису обиљежене акцизним маркицама УИО, могу додатно нарушити здравље грађана, јер је ријеч о производима за које не постоји никаква информација о поријеклу, те се не зна шта је састав ових производа.

Грађани било коју информацију о утаји индиректних пореза и незаконитом прометовању робе, посебно дуванских прерађевина, могу да пријаве на отворену линију 080 02 06 07.

Из Управе су истакли да је у посљедњих неколико година, због значајаног повећања пореског оптерећења на дуван и цигарете, евидентиран пад броја издатих маркица, али, нажалост, није дошло до смањења пушења у БиХ, већ је порасла вриједност такозваног црног тржишта.

Из УИО су подсјетили да су приходи од индиректних пореза од највећег значаја за укупну фискалну стабилност цијеле БиХ.

- Новцем прикупљеним од индиректних пореза у највећој мјери се финансирају здравство, школство, путна инфраструктура, разна социјална давања и слично. Само у прошлој 2019. години УИО је прикупила готово осам милијарди КМ прихода од индиректних пореза - наводи се у саопштењу Управе.

Истакнуто је да сваки облик незаконите трговине треба да буде откривен, пријављен и санкционисан јер, осим избјегавања плаћања пореза и обавеза, незаконитом трговином се ствара и нелојална конкуренција свим уредним пореским обвезницима који послују потпуно поштујући законске обавезе.