latinica  ћирилица
09/08/2020 |  08:41 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Представници Србије и Хрватске да учине све да завлада међусобни мир

Његова светост патријарх српски Иринеј апеловао је да хрватско државно и црквено руководство, као и политичке и духовне вође српског народа учине све да би између два народа завладао мир.
Патријарх српски Иринеј - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ИринејФото: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј је изразио увјерење да је еуфорија опијености злом прошла, осим код најусијанијих глава, те да је наступио прави час за разговор о помирењу с обзиром на мноштво отворених питања, неријешених проблема и многих искушења.

- Нека свако чини своје, нека славе они ако мисле да имају шта, али молим и апелујем да хрватско државно и црквено вођство, као и политичке и духовне вође нашег народа, чине све што могу да се искорени мржња и завлада мир између два народа - рекао је патријарх Иринеј за београдску Политику.

Он је навео да је утисак да се код хрватских власти појављују почетни знакови да је могућа и таква њихова политика и да, уколико је то заиста тако, и српски народни прваци, као представници народа страдалог у геноциду, треба да, чувајући националну свијести достојанство свог народа, прихвате сваку прилику која може допринијети мирнијем сну и бољем животу српског народа у Хрватској.

Када је у питању положај Српске православне цркве у Црној Гори, али и њена позиција у неуспјешним недавним преговорима представника Епископског савјета у Црној Гори и црногорске Владе, патријарх Иринеј је напоменуо да је став Цркве "кристално јасан".

- Црква има свој Устав, своје устројство, своје прописе који решавају начине регулисања свих важних питања. У таквим законским и канонским оквирима могу бити решена и сва отворена питања на том подручју - рекао је српски патријарх.

Он је нагласио да је то његов и став Светог архијерејског синода, Сабора, али и народа, који је то, како је указао, недвосмислено показао у епархијама на простору данашње Црне Горе.

- Ни народ, ни Црква не прихватају расправу о том питању: чији су српски православни храмови? Ни народ, ни Црква не пристају на било какву промену устројства, на нарушавање црквеног и народног јединства. Патријарх српски то поготово не прихвата, свиђало се то неком или не - поручио је поглавар СПЦ.

Према његовим ријечима, када је 1998. године "доведен" у Патријаршију, Мило Ђукановић је представљен као будућност и снажна перспектива српског народа.

- И он је тако тада говорио и обећавао. А данас, туга ме обузме када видим колико дубок може бити људски пад. Са таквима се годинама договарати и преговарати? Са таквима тражити могућност компромиса? У то не верујем - истакао је патријарх Иринеј.

Одговарајући на питање плаши ли се да ће се црногорски законски модел прелити и на светиње на Косову и Метохији, патријарх Иринеј је рекао да су се они који су се некада представљали као нада и будућност српског народа у Црној Гори данас понашају као да су им узор шиптарски терористи.

- Jа одлично познајем и поштујем косовско-метохијске Шиптаре. У основи, то је племенит народ горштачког етоса. Али, уз сво поштовање према њима, не можемо им уступити онај део историје, део духовних и културних споменика који им никада није припадао у историји - рекао је патријарх Иринеј.

Како је упозорио, они који би помислили да и за милиметар попусте притисцима "Марковића, Ђукановића и њима сличним", имали би убрзо у Морачи, Савини и другдје новобрдски примјер - служење римокатоличке мисе на остацима православног храма Светог Николе у Новом Брду, познате задужбине средњовјековних српских владара.

Патријарх Иринеј је навео како још није разговорао са епископом дизелдорфским и све Њемачке Григоријем о његовој изјави којом је проблематизовао издвајање буџетских средстава за градњу Храма Светог Саве у доба епидемије вируса корона.

- Чуо сам да се тим поводом огласио преко видео-снимка на интернету. Али архијереји међусобно тако не опште. Зна се како и којим путем се износе различити ставови, као и који су начини да се решавају проблеми са којима је Црква суочена - навео је патријарх Иринеј.