latinica  ћирилица
09/08/2020 |  08:04 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 19 година од повратка Срба у Осојан

У Осојану ће данас бити обиљежено 19 година од почетка повратка расељених и избјеглих Срба у Метохију, најављено је из Дома културе Грачаница.

Тим поводом ће јутрос у 8.00 часова у обновљеној Цркви Светог Архангела Гаврила бити служена литургија, а у 10.00 часова помен страдалим Србима на подручју општине Исток током ратних дешавања на Косову и Метохији.

У порти цркве биће отворена изложба слика насталих на Ликовној колонији "Видовдан 2020" чији је организатор Дом културе Грачаница.

Посјетиоци ће добити и "Видовдански гласник", годишњу публикацију Дома културе, која прати, вреднује и промовише најзначајније догађаје, умјетничке и културолошке феномене на Косову и Метохији и у српском културном простору.

Овогодишњи "Видовдански гласник" бави се и културним животом повратника и дјеце са Косова и Метохије и у њему су објављене фотографије које су они снимали.

Осојане представља један од ријетких примјера успјешног повратка Срба у Метохију и у том селу данас живи и око 80 дјеце. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба.

Организатори обиљежавања су Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Привремени орган општине Исток, Дом културе Грачаница, уз подршку Канцеларије за Владе Србије за Косово и Метохију и Министарства културе и информисања.

Због епидемије вируса корона планирано је да обиљежавању присуствује мањи број људи.