latinica  ћирилица
08/08/2020 |  10:59 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Служен парастос погинулим Србима из Јежестице

Код споменика у селу Јежестица код Братунца данас је служен парастос за 39 настрадалих мјештана у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је осам жена, као и за погинуле Србе из овог мјеста у Другом свјетском рату.
Братунац, Јежестица - парастос - Фото: СРНА
Братунац, Јежестица - парастосФото: СРНА

Од 1942. до 1945 године 161 Србин, од којих само неколико војника из овог села, убијен је у Другом свјетском рату и њихова имена су уклесана на овом споменику заједно са именима погинулих у посљедњем рату, као знак сјећања и захвалности.

Иванка Млађеновић, чијем су мужу Анђелку на данашњи дан 1992.године муслимански војници из Сребренице одсјекли главу и возили је кроз Сребреницу везану за аутомобил да би показали да су убили "четника", истиче огорченост међународним и правосуђем БиХ јер нико није процесуиран за монструозна убиства људи из овог села који су радили на својим њивама када су их мучки напале муслиманске хорде Насера Орића.

- Уклесана имена убијених на споменику показују да је истина да су они дали животе за слободу, да су настрадали, а за злочин нико није одговарао. Не очекујемо правду од правосуђа БиХ, али вјерујемо да ће злочинце стићи Божија правда -  наглашава Иванка, којој су муслиманске снаге убиле и дјевера Драгана и свекрву Савку.

Њена кћерка Анка имала је само пет мјесеци када су јој муслимански војници убили оца и стрица пред очима њене баке, а затим и баку заклали.

Предсједник Борачке организације Зоран Гвозденовић указао је на неправду у селективан рад правосуђа БиХ које није процесуирало ниједан масовни злочин почињен над Србима у Подрињу већ чека да свједоци умру и да по устаљеној матрици саопште да је "због недостатка доказа" поступак обустављен, умјесто да Тужилаштво прибави доказе, јер су овдје људи побијени код својих кућа и на својим имањима.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић појашњава да је подизањем споменика настрадалима у Јежестици, који је откривен прошле године, показано да породице и друштво нису заборавили српске жртве и да се цијени њихов несебични допринос и страдање за слободу српског народа и стварање властите државе.

Након што је за страдале служен парастос и прислужене свијеће, цвијеће су, поред начелника Млађеновића, положиле делегације борачких и организација породица заробљених и несталих бораца и несталих цивила, делегација Удружења логораша регије Бирач, породица несталих из Братунца, те чланови породица погинулих и страначке делегације.