latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:16 ⇒ 11:20 | Аутор: sputniknews.com

Хаосу у Бејруту: Послије експлозије протести и сузавци (ВИДЕО)

Либанске безбједносне снаге испалиле су сузавац на антивладине демонстранте у Бејруту, који су се окупили у четвртак увече, бјесни на руководство земље због експлозије у којој је погинуло око 150 особа.
Бејрут - хаос на улицама (Фото: Tanjug / Hassan Ammar) -
Бејрут - хаос на улицама (Фото: Tanjug / Hassan Ammar)

Либански државни медији пренијели су да је неколико особа повријеђено током протеста, чији учесници су се окупили у близини зграде парламента.

Демонстранти су запалили мањи пожари и камењем су гађали припаднике безбједносних снага, преноси Гардијан. 

Протести су одржани након што је либанска амбасадорка у Јордану саопштила је у четвртак да подноси оставку, наводећи да "потпуни немар" власти те земље указује на потребу за промјеном лидерства.

У телевизијском обраћању, које је преносила либанска МТВ, амбасадорка је рекла да не може више да толерише неспособност владе, преноси Танјуг.

То је друга оставка једног либанског званичника од експлозије.

Посланик Марван Хамадех поднио је у сриједу оставку због експлозије, за коју власти кажу да је изазвао пожар, до којег је довело 2.750 тона амонијум нитрата, који је непажљиво чуван у складишту у луци Бејрута.

Број погинулих у експлозији порастао је са 137 на 149 у четвртак увече, саопштило је Министарство здравља наводећи да се очекује да ће тај број још расти док спасиоци настављају потрагу међу рушевинама.

Либанска државна новинска агенција пренијела је да је 16 особа приведено у оквиру истраге о експлозији.