latinica  ћирилица
07/08/2020 |  09:30 | Аутор: СРНА

Сутра сахрана Исидоре Бјелице у Алеји заслужних грађана

Српска књижевница Исидора Бјелица биће сахрањена сутра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Исидора Бјелица   (Фото:nezavisne.com) -
Исидора Бјелица (Фото:nezavisne.com)

Сахрана је планирана за 16.00 часова, а претходно ће у 12.00 часова бити одржана комеморација у малој сали Центра "Сава".

- Борба моје мајке је трајала скоро осам година, а посљедњих мјесеци било је страшно тешко. Исидора се борила за сваки дах и једноставно нас је напустила у Болници Свети Сава - рекао је њен син Лав Пајкић за ТВ Пинк.

Исидора Бјелица је преминула у сриједу, 5. августа, у 52. години, након вишегодишње тешке болести и борбе са канцером јајника.

Рођена је 10. децембра 1967. године у Сарајеву гдје је и завршила гимназију, а Факултет драмских уметности, одсјек драматургија, завршила је у Београду, гдје је и магистрирала.

Бјелица је објавила више од шездесет књига, педесет под својим именом, а петнаест под псеудонимом. Писала је романе и позоришне комаде. Режирала је и филм "Дорћол-Менхетн", док је у позоришту режирала "Сарајку у Београду" и комедију бившег супруга Небојше Пајкића "Мархатана".

Добитник је два Београдска победника за књижевност, два Златна бестселера, Самсунгове награде за културу, награда Гала писац ТВ Политике 2002, Највољеније жене 21. века, Карић награде за публицистику и награде "Драгиша Кашиковић" за публицистику, награде за књижевност студената Сорбоне и многих других признања за бројне хуманитарне ангажмане.