latinica  ћирилица
07/08/2020 |  08:33 ⇒ 10:24 | Аутор: srpskainfo.com

Дрвар на удару вируса корона: Преминула жена, заражених све више

У Дрвару је јуче сахрањена прва жртва корона вируса, жена старије животне доби, која је преминула у ковид болници у Мостару, а број заражених је у порасту, потврдила је за Српскаинфо начелница општине Душица Рунић.
Дом здравља Дрвар (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Дом здравља Дрвар (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

- Имамо тренутно 21 ковид позитивног суграђанина, а чекамо резултате за још неколико тестираних. У ковид болници у Мостару се лијечи троје Дрварчана. Било их је петоро, али је двоје отпуштено, нажалост не зато што су излијечени, него због тога што у болници нема довољно мјеста - рекла је Рунићева.

Она је додала да се шесторо становника Дрвара опоравило од болести изазване корона вирусом.

У овом граду, у којем живи нешто више од 4.000 становника, махом старијих људи, ситуација је посљедњих дана алармантна. До 30. јуна у Дрвару није било заражених, а од тада је код укуно 28 Дрварчана потврђено да су позитивни на корона вирус. Само у посљедњих шест дана заражено је 10 становника ове мале општине.

Од понедјељка је, одлуком кризног штаба, скраћено радно вријеме угоститељских објеката и трговина.

Због погоршања епидемиолошке ситуације угоститељски објекти, спортске кладионице, свадбени салони, дјечије играонице, теретане и слични објекти у Дрвару могу радити до 18.00 часова, док је трговинама радно вријеме ограничено до 20.00 часова. Становници су упозорени да се строго придржавају прописаних заштитних мјера, као што су ношење маски и физичка дистанца.

Због уведених мјера побунили су се угоститељи, који су протестовали испред зграде општине, али Рунићева поручује да је здравље становништва најпрече и да ће Кризни штаб. који она води, уколико то буде неопходно, увести и рестриктивније мјере.

- Разумијем забринутост сваког привредника, тешко је данас опстати, али здравље је ипак на првом мјесту. Наш здравствени систем је преоптерећен, поготово што су болнице далеко, а и међу здравственим радницима има особа које су у изолацији. Два возача хитне помоћи у нашем Дому здравља су позитивни на корону - рекла је Рунићева, која није искључила могућност затварања угоститељских објеката или увођења полицијског часа у Дрвару.

Пред Домом здравља у Дрвару колоне грађана чекају на преглед, а оне који су под сумњом да су заражени короном прегледају у импровизованој ковид амбуланти у шатору.