latinica  ћирилица
06/08/2020 |  15:22 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог закона о управној инспекцији

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о управној инспекцији којим се уређује организација и надлежност и начин рада управне инспекције у Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Овим законским приједлогом уређују се и овлаштења, услови за обављање послова, права, обавезе и одговорност управног инспектора, начин и поступак вршења инспекцијског надзора, као и друга питања од значаја за обављање инспекцијског надзора управе инспекције, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Разлози за доношење закона о управној инспекцији садржани су у потреби да се прецизирају и отклоне нејасноће појединих законских рјешења, које су уочене током примјене важећег закона.

Приједлогом закона о управној инспекцији предлажу се нова рјешења, којим би била обезбијеђена цјеловитост у обављању послова управе, надзор над радом републичких органа управе и носилаца јавних овлашћења, заштита и гарантовање положаја тих органа у вршењу послова управе и обезбјеђења законитости, благовремености и ефикасности обављања послова управе.

- Предметним измјенама врши се и усклађивање са законима над којим управна инспекција врши управни надзор, као и са одређеним одредбама Закона о инспекцијама Републике Српске - наведено је у саопштењу.