latinica  ћирилица
06/08/2020 |  14:21 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Десет приоритетних пројеката на листи упућеној Европској комисији

На листи приоритетних инфраструктурних пројеката, које је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио Европској комисији с циљем израде економског и инвестиционог плана за западни Балкан, налази се њих 10 међу којима је и изградња ауто-пута на дионици "Пет Це" кроз Републику Српску, од Вукосавља до Добоја.

На листи су и три брза пута: Брчко-Тузла-Живинице, Лашва-Травник-Јајце и Мостар-Широки Бријег-Хрватска, речено је Срни у кабинету предсједавајућег Савјета министара.

Један од приоротетних инфратсруктурних пројеката је и изградња пута Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/, са међудржавним мостом.

На листи се налазе и пројекти који се односе на жељезничку пругу Вареш-Бановићи, санирање и електрификацију пруге Добој-Тузла-Зворник, те гасовод Травник-Загвозд и пројекат Хидроелектрана "Бук Бијела".

Један од пројеката који је упућен Европској комисији је и ремонт дионице пруге Шамац-Добој-Рјечица на жељезничком коридору "Пет це".

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио је данас Европској комисији листу приоритетних инфраструктурних пројеката ради израде економског и инвестиционог плана за западни Балкан.

Акценат је стављен на пројекте из области транспорта и енергетике, а циљ ових пројеката је покретање привредних активности, унапређење трговинских токова, стварање радних мјеста, те унапређење квалитета живота грађана, саопштено је раније из кабинета предсједавајућег Савјета министара.

Листу приоритетних пројеката утврдио је Одбор за инвестиције БиХ којим предсједава предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, а чланови су министри финансија и трезора, спољне трговине и економских односа, иностраних послова, комуникација и саобраћаја и министар цивилних послова у Савјету министара, као и координатор за ИПА, енитетски премијери и градоначелник Брчко дистрикта.