latinica  ћирилица
06/08/2020 |  14:21 | Аутор: СРНА

Стевановић: Реконструкција моста преко Дрине биће завршена до 20. августа

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић изразио је даочекивање да ће реконструкција моста краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, бити завршена до 20. августа.
Зоран Стевановић - Фото: РТРС
Зоран СтевановићФото: РТРС

- Очекујем да ће до 20. августа практично реконструкција моста бити завршена и да ће мост бити предат на коришћење грађанима општине Мали Зворник и града Зворника - рекао је Стевановић.

Он је додао да неће бити завршена декоративна расвјета моста, јер је накнадно покренута и није се нашла у опису послова и пројектној документацији санације моста.

- Разговараћемо са представницима Владе Србије и општине Мали Зворник и договорити када и како да се финансира пројекат декоративне расвјета моста - рекао је Стевановић и додао да мост заслужује расвјету која ће га чинити још монументалнијим.

Говорећи о лоцирању граничног прелаза, Севановић је рекао да је већ обављен разговор са надлежним органима Србије и БиХ да се постави интегрисани гранични прелаз на прилазу мосту у Србији.

- Наш је приједог да се ту постави интегрисани гранични прелаз, односно да гранична полиција и царина БиХ буде на дијелу Србије, гдје ће се налазити и њихова гранична служба, јер је простора на улазу у Републику Српску прилично тијесан, а самим тим и нефункционалан - рекао је Стевановић.

Реконструкција овог моста, којом је, према пројектној документацији, предвиђено пјескарење металне конструкције, замјена дотрајалих дијелова, санација носивог каменог стуба, те фарбање и постављање газећег слоја, почела је 27. августа прошле године, са роком завршетка од 12 мјесеци.

Влада Србије обезбиједила је 600.000 евра за реконструкцију овог моста, који је дуг 150, а шиток 7,2 метра, док је извођач радова зворничка фирма "Еникон градња“.

Овај мост је изграђен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар Први Карађорђевић 12. јануара 1930. године.

Мост је грађен средствима краља Александра и Министарстсва грађевине Краљевине Југославије.

Тежина жељезне конструкције моста износи 950 тона. По завршетку градње запрежним колима је довезено 30 тона камена, да би се испитала његова издржљивост. Након 15 дана камен је уклоњен, јер се утврдило да је мост стабилан.