latinica  ћирилица
06/08/2020 |  13:27 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Заштитити дјецу од насиља на интернету

Начелник Управе крим-полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Дарко Коврлија и представници Центра за сигурни интернет у БиХ, којим руководи Међународни форум солидарности – EMMAUS, потписали су данас у Бањалици Протокол о сарадњи у случајевима насиља над дјецом и младима у дигиталном окружењу.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Из МУП-а је саопштено да је протокол потписан с циљем јачања међусобне сарадње у заштити дјеце од сваког облика насиља, злостављања или занемаривања, те да се тим документом утврђују међусобни односи између потписника.

Из МУП-а Српске наводе да низ година спроводе планске активности којима се превентивно дјелује на појаву насиља над најмлађим корисницима интернета и друштвених мрежа, као и да је с тим циљем остварена сарадња са образовним установама и невладиним организацијама са подручја цијеле Српске.

- Тако се ученици основних и средњих школа континуирано едукују о одговорном и пожељном понашању у дигиталном окружењу, те о томе како да се заштите од злоупотреба њихових личних података и садржаја који су доступни другим лицима путем интернета - истичу из МУП-а Српске.

МУП Српске је до сада имао бројне активности усмјерене на откривање и санкционисање починилаца кривичних дјела против полног интегритета дјетета која су извршена путем интернета.