latinica  ћирилица
06/08/2020 |  12:43 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Инспектори оптужени за примање мита

Судија за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци потврдио је оптужницу коју је против инспектора Пореске управе Републике Српске - Подручни центар Приједор, Немање Баровића и Михајла Ристића због кривичних дјела примање мита и трговина утицајем и Маринка Билбије због кривичног дјела давање мита.
Републичко јавно тужилаштво - Фото: РТРС
Републичко јавно тужилаштвоФото: РТРС

Оптужницу је 5. августа подигло Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Из Републичког јавног тужилаштва саопштено је да оптужница терети Баровића да је сам, као службено лице, у току 2018. и 2020. године, вршећи контролу обрачуна и плаћања пореских обвеза пореских обвезника два пута захтијевао и примио новчани износ и то једном у висини од 5.000 КМ, а други пут у висини од 5.000 евра и 250 КМ, да не изврши службене радње које би морао извршити.

Такође, једном је захтијевао и примио награду у висини од 500 КМ да кориштењем свог службеног положаја посредује да се изврши нека службена радња, те на тај начин починио кривична дјела примање мита и трговина утицајем.

Оптужница терети Баровића и Ристића да су заједно, као службена лица, дана 15.07.2019. године примили поклон, односно новчани износ у висини од 200 КМ да у оквиру свог службеног овлашћења не изврше радњу коју су морали извршити, а Билбију да је службеним лицима понудио и учинио поклон да у оквиру својих овлашћења не изврше службену радњу коју би морали извршити, чиме су Баровић и Ристић учинили кривично дјело примање мита, а Билбија кривично дјело давање мита, наведено је у саопштењу.