latinica  ћирилица
06/08/2020 |  11:12 ⇒ 11:35 | Аутор: Агенције

Скинута ознака тајне са докумената о стању у току пандемије у Италији

У Италији је скинута забрана објављивања, то јест ознака "државна тајна" са пет записника сједница научно-техничког комитета на чијим препорукама је италијанска влада доносила одлуке на врхунцу пандемије Covid-19, пише амерички Хафингтон пост.
Италија - Вирус корона - Фото: AFP
Италија - Вирус коронаФото: AFP

- Објављени документи ће омогућити да Италијиани сазнају шта је мотивисало Владу да прогласи карантин у вријеме пандемије вируса корона, чак и у областима гдје заразе није било", саопштила је невладина организација "Фондација Еинауди - која се још од марта, када је почела пандемија, бори да записници са сједница Владиног научно-техничког комитета буду објављени у јавности.

Први захтјев Фондације Влада је одбила мотивишући своју одлуку "заштитом јавне безбједност и реда", а затим је Фондација поднијела тужбу административном суду, добила спор, али је Влада у Риму и даље одуговлачила да документе учини доступним јавности.

У спор је била укључена чак Комисија италијанског парламента за безбједност Републике (COPASIR).

На крају, Фондација се, позивајући се и на закон о "слободи информација", обратила премијеру Ђузепеу Контеу, који је одобрио публиковање докумената.

Према саопштењу Фондације "Еинауди", записници техничко-научног комитета са састанака у јеку пандемије вируса Covid-19, биће објављени данас.