latinica  ћирилица
06/08/2020 |  09:23 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

"Машовићев институт расформирати, питање несталих вратити Српској"

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила сматра да Институт за нестала лица БиХ мора хитно или потпуно да буде реконструисан или расформиран, а питање тражења несталих враћено у надлежност Републике Српске.
Тражење несталих - Фото: РТРС
Тражење несталихФото: РТРС

- На тим рјешењима ћемо истрајавати", нагласио је предсједник ове организације Вељко Лазић, наводећи да је Институт својим нерадом не само успорио процес тражења несталих, већ га је практично и зауставио.

Он је рекао за "Политику" да ће се доспјети у ситуацију да пронађени посмртни остаци неће имати коме да се предају јер како године пролазе умиру најближи сродници несталих, а таквих примјера је, нажалост, већ било.

Лазић је подсјетио и на неуспјешни покушај директора Института Амора Машовића да 11. јула у Поточарима, код Сребренице, укопа 82 тијела која још нису идентификована.

- Након што смо незванично обавијештени, одмах смо провјерили на којим локацијама су та тијела ексхумирана и дошли смо до сазнања да ту има и српских жртава. Спријечили смо тај укоп, али нико ме не може разувјерити да у Поточарима раније нису сахрањивани посмртни остаци српских жртава - навео је Лазић.

Предсједник Удружења несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да је увјерен да истину о злочинима над Србима, поготово сарајевским, скрива управо Машовић.

- Машовић скрива тешке ратне злочине над Србима у Сарајеву, али и многим другим мјестима широм БиХ - рекао је Мандић за "Политику".

Лист наводи да породице погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске сматрају да Институт од самог оснивања функционише на бази смишљених опструкција и селективног приступа процесу тражења несталих, и то у корист бошњачке стране, што је разлог зашто ни послије 25 година од рата у БиХ нису нађени остаци 1.660 несталих српских цивила и војника.