latinica  ћирилица
06/08/2020 |  08:54 | Аутор: СРНА

Лавров: Eлиминисати могућност нуклеарног рата

Постоји потреба да се елиминише могућност избијања нуклеарног рата, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у поруци учесницима меморијалне церемоније у Хирошими поводом 75. годишњице од напада атомском бомбом на овај град.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Лавров је рекао да Русија "као држава која посједује нуклеарно оружје, схвата своју одговорност за међународну безбједност и глобалну и регионалну стабилност".

- Ми смо свјесни утицаја који може да има употреба нуклеарног оружја. Наша земља води политику мира и неконфронтације у међународним пословима - нагласио је главни руски дипломата.

Он је додао да данас "са забринутошћу пратимо деградацију међународних система за контролу наоружања, одбацивање споразума, занемаривање принципа неумањења безбједности држава и значајно повећање нуклеарних ризика", пренио је ТАСС.

- У току је алармантна промјена у војној доктрини и политичким иницијативама према идеји да је прихватљиво ангажовати нуклеарно оружје као ратно средство - рекао је Лавров.

Он је напоменуо да је потребно "елиминисати ризик од војног сукоба између нуклеарних сила и одбацити могућност избијања нуклеарног рата".

- Чврсто вјерујемо да се у таквом рату не може побиједити и да до њега никада не смије доћи. Предлажемо да све нуклеарне силе званично потврде да су привржене овој догми - закључио је Лавров.

Он је подсјетио да је Москва приврежена одредбама Споразума о неширењу наоружања и да позива на продужавање споратума СТАРТ.

Лавров је рекао да непристрасна анализа онога што се догодило у августу 1945. године потврђује да водеће свјетске силе не могу занемарити чињеницу да се Други свјетски рат већ приводио крају.

Он је оцијенио да су САД бацањем атомске бомбе извршиле демонстрацију силе и оперативну пробу нуклеарног оружја на цивилима.