latinica  ћирилица
05/08/2020 |  21:27 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

У Румунији школе почињу са радом 14. септембра

Школе у Румунији почеће са радом 14. септембра и то од случаја до случаја, а у градовима гдје је велики број заражених вирусом корона настава ће се, највјероватније одвијати путем интернета, рекао је данас румунски предсједник Клаус Јоханис.
Румунија - Фото: Getty Images
РумунијаФото: Getty Images

У Румунији је у протеклих неколико дана број заражених већи од 1.000 чиме је број обољелих повећан на 56.550. Умрла је 2.521 особа.

Стање појачане опрезности продужено је до средине августа и неколико мањих мјеста и села стављено је у карантин због раста броја заражених.

- Већина дјеце ће у септембру бити у клупама. Постоји више опција зависно од дешавања са бројем заражених. О начину на које ће школе функционисати одлучиваће се на локалном нивоу - нагласио је Јоханис.

У градовима гдје је био један заражени на 1.000 људи у протеклих 14 дана, сва дјеца ће бити у клупама, тамо гдје су до три случаја радиће само обданишта и нижи разреди, а остали ће наставу пратити путем нета.

Градови са више од три случаја имаће наставу путем интернета.

Јоханис је истакао да је више стотина насеља тренутно под другом опцијом, а у 50 мјеста школе не могу почети са радом. Непрестано ће бити вршене процјене статуса сваке од школа.