latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:54 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Линта: Пленковић у Книну поновио низ безочних лажи

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић поновио је "низ безочних лажи" у свом говору током прославе злочиначке акције "Олуја" у Книну, међу којима и да је ова хрватска операција била правно легитимна, војно неизбјежна и политички неопходна у рату који је био одбрамбеног карактера, истиче предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- Говор Андреја Пленковића један је у низу доказа да се Хрватска није суочила са својом злочиначком и усташком прошлошћу и да се ништа неће промијенити у односу према преосталим Србима у Хрватској, а камоли према протјераним Србима - наводи Линта у писаној изјави.

Он оцјењује да ће Хрватска "срамно, скандалозно и неразумно учешће Бориса Милошевића на прослави у Книну", да користи као аргумент у свијету да је политички представник Срба признао да је протјеривање његовог народа било оправдано и легитимно.

Линта истиче да је потребно да Србија покрене активну борбу у међународној заједници за истину о дешавањима деведесетих година 20. вијека на простору бивше Југославије.

Он указује да бројне чињенице показују да је главни кривац за рат у Хрватској проусташки режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање хрватске државе без Срба на усташким начелима.

- Туђманов режим је извршио агресију на српски народ у Хрватској који је био принуђен да води одбрамбени рат - наводи Линта, коментаришући тврдње из Пленковићевог говора.

Линта истиче да такозвани домовински рат није никакав одбрамбени и ослободилачки већ освајачки и злочиначки рат с циљем убијања и протјеривања Срба са својих вјековних подручја и отимања, пљачкања и уништавања српске имовине.

Према његовим ријечима, злочиначка акција "Олуја" није ни легална ни легитимна јер је Хрватска напала заштићену зону УН с циљем етничког чишћења српског народа "огњем и мачем".

- Хрватска је од завршетка рата донијела низ законских и подзаконских прописа само да би спријечила масован повратак протјераних Срба у своје крајеве у чему је у успјела у највећој мјери - подсјећа Линта.

Он истиче да је учешће малог броја Срба у хрватским војним и паравојним формацијама брука и срамота за њихове часне претке и за читав српски народ.

Према његовим ријечима, Пленковић је данас у говору у Книну рекао да је "Олуја" била "правно легитимна, војно неизбјежна и политички неопходна у рату који је наметнуо великосрпски режим Слободана Милошевића".