latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:54 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

РиТЕ Угљевик: Одсумпоравање димних гасова (ВИДЕО)

Пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелктрани Угљевик, настављен је ових дана, након повратка јапанских стручњака компаније "Мицубиши Хитачи Пауер систем".
Рите - Угљевик - Фото: РТРС
Рите - УгљевикФото: РТРС

Ова компанија је, као извођач радова, повукла своје стручњаке због епидемије вируса корона у априлу мјесецу, чиме је пробни рад привремено заустављен.

Крајем јула, постројење је поново у погону, а угљевичка термолектрана смањила је ниво загађења ваздуха и знатно испод прописаних еколошкох стандарда.

Од 26.јула постројење за одсумпоравање димних гасова у угљевичкој термоелктрани поново је у погону. Показује одличне резултате, а пробни рад трајаће још 15 дана

- То значи да је пројектовано онако како треба и да уговорене обавезе са извођачима радова се поштују. Имамо одстрањивање сумпор-диоксида у проценту од 99 одсто, и имамо на излазу чврсте честице испод три милиграма - каже Милутин Тасовац, извршни директор РиТЕ Угљевик.

Извођач радова је јапанска компанија Мицубиши Хитачи Пауер систем, која је пробни рад постројења започела у марту. Међути, обавезни једномјесечни пробни рад био је прекинут због повлачења њихових инжењера усљед епидемије вируса корона. Јапански стручњаци поново су у Угљевику, а еколошки ефекти рада постројења су у пуном капацитету.

Поред примарног, еколошког ефекта, постројење за одусмпоравање омогућава и експлоатацију гипса као нус производа. Најаљује се сарадња са заинтересованим инвеститорима из Кине за производњу ригипс-плоча.

- На прагу смо врло интензивних преговора за производње ригипс плоча. Радници ће сви бити из Угљевика, наравно у сарадњи са угљевичким фирмама и тиме би заокружили процес производње - истакао је Златко Маловић, пројект-менаџер постројења за одсумпоравање РиТЕ Угљевик.

Термоелктрана у Угљевику до августа је произвела 1056 гигават часова електричне енергије, што је око 36 одсто од укупно произведене електричне енергије у систему Електропривреде Републике Српске.