latinica  ћирилица
05/08/2020 |  19:25 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Прва плантажа шипка у Љубомирском пољу код Требиња (ВИДЕО)

У Љубомирском пољу код Требиња, подигнута је прва плантажа шипка или како кажу Херцеговци-шипурка.
Производња шипурка - Фото: РТРС
Производња шипуркаФото: РТРС

Иако је први засад стар тек нешто више од године, крајем љета власник Радован Анђелић очекује први род.

Све што се произведе има тржиште, а фирма је захваљујући шипку али и производњи љековитог и ароматичног биља остварила извоз у вриједности од милион марака.

На пионирски подухват Анђелић се одлучио због недостатка сировине на тржишту од самониклог шипурка, чија је откупна цијена висока, и повећане тражње производа у европским земљама. Сировине за прераду, већ годинама, нема довољно.

Прошле године, на закупљених четердесет пет хектара бивше плантаже воћа, засадио је десет, а на јесен планира садњу додатних пет хектара.

- Aко кажем да је садницу могуће набавити за пола марке, онда није велики улог, на један хектар иде три хиљаде садница, овдје је примијењен систем међуредног размака од четири метра, јер планирамо машинску обраду, нема радне снаге довољно, а биљка не тражи пуно - рекао је Анђелић, власник и директор "Анђелић" д.о.о. Требиње.

Откупљивачи су, прошле године, килограм плода самониклог шипурка плаћали 1,5 марака. Анђелић каже да су се и откупљивачи утркивали да откупе килограм више.

То може да буде водиља за потенцијалне фармере да засаде нове површине.

За сада, производња шипурка није у систему подстицаја.

За двије године, када плантажа буде у пуном роду, очекује се принос 7-10 тона по хектару.

Планира увоз механизације за бербу и обраду, и линију за прераду шипурка.

Извоз шипурковог уља и сировине за чајеве није проблем, јер, осим традиционалне употребе, производи од шипурка, у западноевропским земљама, користе се и као додаци у широј палети производње хране.

Плантажни узгој шипурка, тврди Анђелић, прерпознали су и у требињској градској управи, која је запуштено земљиште, по симболичној цијени, издала под закуп.