latinica  ћирилица
05/08/2020 |  16:47 | Аутор: СРНА

"Нетачне тврдње о непрописном понашању службеника на бањалучком аеродорому"

Канцеларија за професионалне стандарде и унутрашњу контролу Граничне полиције БиХ утврдила је да су нетачне тврдње о непрописном понашању полицијских службеника 9. априла на Међународном граничном прелазу аеродром Бањалука.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Канцеларија за професионалне стандарде и унутрашњу контролу окончала је поступак провјере навода о поступању полицијских службеника ове полицијске агенције приликом обављања граничних провјера над држављанима Руске Федерације, који су 9. априла 2020. године ушли у БиХ на наведеном граничном прелазу, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Предметни поступак је окончан 27. јула сачињавањем извјештаја у којем су на основу утврђених чињеница и прикупљених доказа наведени закључци и мишљење, према којима су полицијски службеници Граничне полиције БиХ поступили према претходној најави и сагласности преласка границе надлежног Министарства иностраних послова у Савјету министара, те су у складу са важећим прописима извршили граничне провјере над страним држављанима.

Прелазак границе држављана Русије претходно је најављен, из чега произлази да су тврдње о непрописном понашању полицијских службеника нетачне и да радње полицијских службеника не представљају недопуштено или недолично понашање, те да нема основа сумње да су починили било коју повреду службене дужности, прописану важећим прописима.

- О наведеном поступку, Гранична полиција БиХ обавјештава јавност с обзиром на то да су се у појединим медијима пласирале потпуно нетачне информације, као што су их пласирали и појединци са злонамјерним тврдњама, с циљем нарушавања угледа и системског оспоравања прописног обављања послова полицијских службеника ове полицијске агенције - наведено је у саопштењу.