latinica  ћирилица
05/08/2020 |  16:40 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Војска Србије ојачана кинеским дроновима (ФОТО)

Ратно ваздухопловство Србије однедавно је ојачано набавком шест беспилотних летјелица, односно даљинско пилотираних ваздухоплова "ЦХ-92А" и ласерски вођеним авио-бомбама из Кине, саопштено је данас из Министарства одбране Србије.
Дрон Војске Србије - ЦХ-92А (Фото: Министарство одбране Србије) -
Дрон Војске Србије - ЦХ-92А (Фото: Министарство одбране Србије)

У саопштењу је истакнуто да је набавком нових летјелица Војска Србије постала први корисник таквих ваздухоплова у региону и значајно унаприједила способности извиђања и дејстава из ваздуха.

Ове беспилотне летјелице могу да се користе за задатке попут извиђања из ваздушног простора, прецизног одређивања координата уочених циљева на земљи, њиховог аутоматског праћења и напада циљева на земљи ласерски вођеним авио-бомбама.

- Могу се користити и за обавештајне припрема бојишта, корекцију артиљеријске ватре, процену ефеката дејства, ласерског обележавања циља ради дејства друге ласерски вођене муниције - бомби и ракета - наведено је у саопштењу.

Из Министарства су указали да се ласерски вођеним авио-бомбама може дејствовати по лако оклопљеним возилима и утврђеним објектима.

У саопштењу је истакнуто да је за Војску Србије подједнако значајна и сарадња са кинеским стручњацима у домену развоја и производње домаће тактичке наоружане беспилотне летјелице средњег долета "пегаз", као и трансфер технологија које би стручњацима Војнотехничког института омогућиле самостално пројектовање и развој беспилотних летјелица сличне класе.